sursa foto: AFP
FactualSpot

Tensiunile escaladează. Președintele brazilian pune punct pixurilor franțuzești

0

Incendiile din pădurea amazoniană au aprins o scânteie și în relația dintre președintele brazilian Jair Bolsonaro  și omologul său francez, Emmanuel Macron. Conflictul iscat săptămâna trecută, de refuzul lui Bolsonaro asupra actului de sprijin oferit de G7 (la inițiativa lui Macron), a atins un nivel personal. În mediul on-line a avut loc chiar și un schimb indirect de replici cu atac la persoana soției președintelui francez, Briggite Macron.

Înțepăturile venite din partea liderului brazilian continuă la adresa Franței. Bolsonaro a transmis că va înceta să folosească pixurile mărcii franceze Bic. Aceste instrumente de scris low-cost erau consacrate pentru că evidențiau imaginea modestă a liderului de extremă dreapta, care, spre deosebire de predecesorii săi mai sofisticați din acest punct de vedere, folosea un simplu pix atunci când a avut de semnat documente oficiale.

„Un pix Compactor (brand brazilian) își va face treaba la fel de bine ca cel Bic” a spus Bolsonaro vinerea trecută, potrivit euronews.com . De asemenea, a afirmat că nu mai folosește aceste pixuri din cauza faptului că sunt franțuzești  și într-un live transmis pe Facebook.

Societatea BIC își are sediul în Franța, Clichy, însă majoritatea produselor distribuite pe teritoriul Braziliei sunt realizate în fabricile companiei situate chiar în Manaus, capitala uneia dintre unitățile federative ale Braziliei, denumită Amazonas. Compania oferă aproximativ 1000 de locuri de muncă localnicilor.

Conflict la foc mare între Bolsonaro și Macron

Bolsonaro s-a simțit atacat de mesajele lansate săptămâna trecută în spațiul public ale președintelui francez, referitoare la nevoia de intervenție a organizației G7 în situația scăpată de sub control a incendiilor amazoniene. După ce a refuzat cei 20 mil de euro oferiți din partea G7, pe motivul că Franța tratează Brazilia ca pe o colonie, președintele Bolsonaro a adus conflictul la un nivel personal. Următoarea zi după refuz, acesta a anunțat că va accepta suma oferită doar cu condiția ca președintele Macron să prezinte în mod public scuze față de acuzele aduse în privința lipsei eforturilor de conservare a celei mai mari păduri tropicale de pe glob.

Pe cine va susține Dan Barna în turul al doilea la prezidențiale dacă nu-și va vedea numele pe buletinul de vot. Alianța USR-PLUS vrea alegeri anticipate organizate cu un acord politic

Articolul precedent

Avocații solicită onorarii de 26 milioane de dolari pentru înțelegerea încheiată de Volkswagen cu SUA în scandalul emisiilor de gaze

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual