FactualSpot

Tensiunile cresc în Orientul Mijlociu. În Turcia au loc proteste după ce partidul de la putere a anunțat intenția de a părăsi Convenția care protejează drepturile femeilor

0

Președintele Recep Tayyip Erdogan, prin partidul său, AkParty, ia în considerare ieșirea Turciei din Convenția de la Istanbul, un acord internațional menit să protejeze drepturile femeilor. După aflarea intenției conducătorilor, mii de femei au ieșit pe străzile capitalei, Ankara, să protesteze și să își arate susținere pentru acordul semnat, ironic, chiar în Istanbul.

Convenția de la Istanbul, semnată în 2011, la inițiativa Consiliului Europei, apare ca o întărire a protecției legislative fiind, o convenție internațională care vizează prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Aceasta multiplică mijloacele legale, scopul fiind de armonizare a părților din legislația națională referitoare la violența împotriva femeilor și violența domestică.

Turcia a fost prima țară care a ratificat Convenția, urmată de încă 33 de state, printre care și România. Deși Convenția este menită să apere și să protejeze femeile, în Turcia numărul deceselor cauzate de violența domestică raportate anul trecut a fost de 474.

Partea conservatoare din Turcia afirmă că pactul încurajează la violență prin faptul că micșorează valorile familiale, aducând elemente noi „din Vest”, care erodează ideea care stă la baza unei familii, formate dintr-o femeie și un bărbat, introducând idei noi despre genurile și orientările sexuale.

Prin Convenția de la Istanbul, sexul și genul sunt concepte clar definite și diferite. În articolul 3 (c), „genul” va însemna „rolurile, comportamentele, activitățile și atributele construite social, pe care o societate dată le consideră adecvate pentru femei și bărbați.

Această deosebire este confirmată și de interpretarea Convenției, publicată pe site-ul Guvernului României și anume: “Convenţia este primul tratat internaţional care conţine o definiţie a genului şi recunoaşte că femeile şi bărbaţii nu sunt doar diferenţiaţi din punct de vedere biologic, ci că există o categorie a genului, definită social, care le conferă acestora roluri şi comportamente specifice. Potrivit acestui document, violența familială și cea împotriva femeilor, în special, reprezintă o violare a drepturilor omului și o formă de discriminare. Convenția de la Istanbul propune crearea unor mecanisme care să garanteze protecția victimelor, să crească gradul de conștientizare a efectelor acestui fenomen, să prevină și să combată toate formele de violență.

Statul turc nu este primul care își exprimă dorința de retragere, Polonia anuntându-și intenția de retragere la sfârșitul lunii trecute. Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a afirmat că „decizia Poloniei de a părăsi tratatul ar fi o dezamăgire și un pas înapoi în acțiunile de protejare a femeilor împotriva violenței în Europa”. În Croația și Serbia decizia de retragere este încă în dezbatere.

Alte 1.345 cazuri de infectare cu COVID-19. În România, s-au îmbolnăvit, în total, 57.895 de persoane

Articolul precedent

Peste 60 de amenzi date la priveghiul lui Emi Pian. Printre cei sancționați se află și Florin Salam

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual