sursa foto: lindakagey.com
SpotVideo

Tehnicile de dresaj aplicate în Thailanda elefanților din industria turismului, criticate vehement de activiștii pentru drepturile animalelor

0

Un videoclip care prezintă cruzimea dresajului aplicat elefanţilor din profitabila industrie a turismului din Thailanda a fost difuzat de activiştii pentru drepturile animalelor, care solicită încetarea imediată a practicilor folosite de îngrijitori, a informat joi AFP, citată de G4Media.

Un elefant nu se supune în mod firesc, ci trebuie dresat în așa fel încât să se supună. Pentru acest scop, îngrijitorul foloseşte tehnica „phajaan”, care-i „zdrobeşte animalului spiritul”, fiind separat de mama sa şi supus unui mare stres încă de mic. Puiul de elefant este închis într-o incintă îngustă şi legat cu lanţuri şi funii, cum arată și imaginile filmate cu camera ascunsă anul trecut în Thailanda şi publicate miercuri, 24 iunie, de grupul britanic pentru protecţia animalelor World Animal Protection (WAP).

Filmuleţul mai prezintă cum îngrijitorul înţeapă puiul de elefant cu o tijă cu vârf metalic ascuţit pentru a-l face să înţeleagă comenzile de bază, care-i provoacă uneori sângerări: „Scopul este de a atinge dominaţia completă prin recompense şi pedepse. Trebuie să-l faci să înţeleagă că a nu te supune este dureros”, a explicat Jan Schmidt-Burbach, de la WAP.

Aproximativ 3.000 de elefanţi sunt folosiţi în mod obişnuit în industria turismului din Thailanda, însă, o dată cu epidemia de COVID-19, ei „au intrat în şomaj.” Peste o mie dintre aceştia, ameninţaţi de foame, au fugit din tabere pentru a se întoarce în locurile natale, un val migratoriu de o amploare fără precedent într-o perioadă atât de scurtă. Activiştii speră ca această criză va fi un bun prilej pentru statul thailandez de a reflecta asupra statutului elefantului domestic.

Numărul elefanţilor aflaţi în captivitate a crescut cu 30% în ultimii 30 de ani, iar sectorul are o imperioasă nevoie de reglementare. Odată ce sunt domesticiţi, elefanţii nu sunt văzuţi altfel decât celelalte animale domestice potrivit legii thailandeze, spre deosebire de cei sălbatici, care sunt protejaţi.

Legea care oferă protecție animalelor

Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor reglementează obligațiile deținătorilor de animale din România, și anume:

  • Obligația de a avea un comportament lipsit de brutalitate față de acestea, de a asigura condițiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute, precum și de a nu le părăsi sau izgoni (art. 4)
  • Deținătorilor de animale le este interzis să aplice tratamente rele, precum: lovirea, schingiuirea și alte asemenea cruzimi.

Prin rău tratament, conform legii, se înțelege comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, maltratarea și supunerea animalelor la eforturi inutile, precum și neasigurarea condițiilor minime necesare vieții și bunăstării acestora. De asemenea, tot legea arată că prin cruzime față de animale se înțelege: a) omorârea animalelor, cu intenție.

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau  cu amendă: a) uciderea animalelor, cu intenție, fără drept, mai spune Legea 205/2004 (art. 25, alin. 1, lit. a). Deși Legea reglementează numeroase situații ivite în practică și acoperă o plajă largă de infracțiuni ce pot fi săvârșite, nu reușește să combată comportamentul inuman al unor persoane.

Apel pentru apărarea democrației în vremuri de pandemie – scrisoare deschisă semnată de laureați ai premiului Nobel și peste 500 de alte personalități

Articolul precedent

Carantina a fost greșit instituită, spune Curtea Constituțională. Starea de alertă nu necesită aprobarea Parlamentului. Ce efecte pot apărea?

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Spot