sursa foto: zch.ro
Din practicăSpot

Te-a supărat iubitul și vrei să îi montezi un dispozitiv de urmărire în mașină? #maigândește-te

0

Ai avut vreodată o ceartă cu iubitul, care s-a supărat și a plecat de-acasă fără să spună unde se duce? Ți se pare că te minte atunci când spune că merge la meci cu băieții? Un dispozitiv de urmărire GPS ar putea fi soluția… sau nu.

Un bărbat din Râmnicu Vâlcea a alertat miercuri autoritățile, folosind sistemul 112, despre faptul că sub maşina lui este montat un dispozitiv suspect. De asemenea, el a depus, în cursul aceleaşi zile, şi o petiţie prin intermediul căreia sesiza poliţia de faptul că o femeie i-ar fi adresat injurii şi expresii jignitoare.

Ofiţerii SRI s-au deplasat la fața locului, și anume la un service auto la care bărbatul mersese pentru a verifica autoturismul, unde au constatat că este vorba de un aparat GPS de urmărire a locaţiei. Acesta fusese descoperit de de mecanicul auto, au informat joi, reprezentanţii IPJ Vâlcea.

Poliţiştii vâlceni au declarat că nu știu cine ar fi putut monta dispozitivul, însă vor face cercetări în dosarul penal deschis pe numele femeii reclamată de proprietarul maşinii pentru injurii. În urmă cu o lună, poliția a primit o sesizare în legătură cu aceeași persoană de la fiul proprietarului mașinii, care a declarat că este hărţuit.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Vâlcea, Gabriel Popescu a declarat că: „Proprietarul autoturismului sub care a fost găsit dispozitivul GPS este un bărbat de 71 de ani, din municipiul Râmnicu Vâlcea. Autoturismul este folosit şi de fiul acestuia, un bărbat de 40 de ani, care, în cursul lunii septembrie a depus o plângere la Poliţia municipiului Râmnicu Vâlcea cu privire la comiterea infracţiunii de hărţuire de către o femeie de 38 de ani, din Râmnicu Vâlcea. De asemenea, în cursul zilei de 29 octombrie, înainte de apelul pe 112, proprietarul maşinii a depus o petiţie la Poliţie prin care sesiza că aceeaşi femeie i-a adresat injurii şi expresii jignitoare.”

SRI a ridicat dispozitivul GPS, iar poliţiştii fac verificări pentru a stabili dacă există vreo legătură între dispozitivul găsit sub maşină şi fapta de hărţuire sesizată de fiul proprietarului autoturismului.

Hărțuirea este sancționată în Codul Penal la art. 208, cu cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă. Hărțuirea reprezintă fapta celui care, în mod repetat, urmărește, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuința, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere.

De asemenea, conform art. 26 din Constituție, orice persoană are dreptul la viaţa intimă, familială şi privată. Totodată, articolul 58 din Noul Cod Civil reglementează, fără a face o enumerare exhaustivă, drepturile protejate de lege pentru orice persoană, anume: dreptul la viață, la sănătate, la integritate fizică și psihică, la demnitate, la propria imagine, la respectarea vieții private. 

În acest sens, persoanele geloase ar trebui să se gândească de două ori înainte să monteze dispozitive de urmărire, riscând amenda și chiar închisoarea.

Un senator USR dă vina pe Curtea Constituțională pentru pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene

Articolul precedent

După ce a atacat un ofițer de poliție folosind o pisică, un bărbat din Rusia riscă 5 ani de închisoare

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică