sursa foto: facebook.com/pg/tariceanu
FactualSpot

Tăriceanu va sesiza CCR pentru nerespectarea procedurii în alegerea președintelui de Senat. Mai este Meleșcanu membru ALDE?

0

Călin Popescu Tăriceanu va sesiza CCR pentru nerespectarea prevederilor din Regulamentul Senatului în procedura de alegere a noului președinte al Camerei. Potrivit argumentelor prezentate de grupul ALDE  în ședința de ieri a Senatului, susținerea din partea PSD a unui candidat membru al altui grup parlamentar contravine art.23 din regulament, care prevede că fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.

Totodată, liderul ALDE a mai susținut că gruparea avea deja un candidat, și anume pe Ion Popa, astfel încât „Dacă acceptă această candidatură, intră sub incidenţa hotărârii pe care noi am luat-o. Dacă acceptă o astfel de postură îşi asumă consecinţele“.

PSD, însă, neagă încălcarea prevederilor Regulamentului Senatului. „Acolo unde legea nu distinge, nu distingem nici noi. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Domnul Meleşcanu nu a fost propus de grupul ALDE, astfel încât să spunem că ALDE a făcut două propuneri“, a argumentat senatorul social democrat Titus Corlăţean, așa încât PSD a continuat să-l susțină pe Meleșcanu.

Din punct de vedere moral și politic, Meleșcanu  și-a pierdut legitimitatea de a fi membru ALDE

La începutul ședinței de ieri, Călin Popescu-Tăriceanu l-a amenințat pe fostul ministru de Externe cu excluderea din formațiunea ALDE, în cazul în care acceptă propunerea de a fi candidat al PSD. Acest lucru a fost totuși evidențiat încă de săptămâna trecută, atunci când formațiunea politică a adus modificări statutului prin stabilirea unei sancțiuni drastice la nivel de partid: persoanele care, fără acceptul sau susținerea partidului, acceptă funcții,  își vor pierde calitatea de membru ALDE.

Teodor Meleșcanu a fost ales în funcția de președinte al Senatului, după organizarea, a două tururi de alegeri. Așa cum am arătat ieri (puteți accesa AICI articolul anterior referitor la votul susținut în plenul Senatului și  la conflictele apărute), acesta obținuse 67 de voturi în prima rundă de alegeri. Ulterior, candidatul PSD a strâns susținerea a 73 de senatori, spre deosebire de liberala Alina Gorghiu, care a obținut doar 59 de voturi.

Față de acest rezultat, Călin Popescu Tăriceanu și-a arătat nemulțumirea părăsind sala înainte de susținerea discursului de învingător a lui Meleșcanu. Alesul senatorilor a afirmat că nu are de gând să plece din ALDE, pentru că cetățenii au votat programul de guvernare din 2016 al PSD-ALDE care trebuie dus la finalitate.

”În legătură cu Teodor Meleșcanu, există acum necesitatea unui for care să valideze această situație. El nu mai funcționează în grupul nostru efectiv. În opinia mea el nu mai poate funcționa în ALDE. Calitatea lui de membru ALDE nu se poate discuta pe termen lung.” a declarat vicepreședintele ALDE, Varujan Vosganian.

”Din punct de vedere moral și politic și-a pierdut legitimitatea de a fi membru ALDE. Ceea ce a făcut Meleșcanu a stupefiat și a consternat pe toți colegii săi din conducerea partidului.” a mai spus purtătorul de cuvânt al formațiunii ALDE.

Tăriceanu declară război PSD-ului

Liderul ALDE consideră că ceea ce a făcut fostul aliat de la guvernare este o uriașă gafă politică. ”Și-a taiat orice puncte de legătură cu noi” mai spune Tăriceanu despre PSD.

#DosarulHolidayClubNeptun –> Borcea în așteptarea deciziei asupra cererii de eliberare condiționată

Articolul precedent

Reconfigurarea traseului parlamentar ALDE. Tăriceanu anunță înființarea unui grup mixt cu Pro România

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual