sursa foto: someseanul.ro
FactualSpot

Sute de infracțiuni au fost semnalate la alegerile locale. Majoritatea privesc infracțiunile electorale

0

În contextul votului acordat la alegerile locale de duminică, numărul infracțiunilor a crescut. Conform purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, un număr de 703 sesizări au fost înregistrate privind infracțiuni ce privesc procesul electoral.

„De la începutul procesului de votare, la nivelul întregii ţări, au fost înregistrate 703 sesizări referitoare la fapte ilegale care au legătură cu procesul electoral. 255 nu s-au confirmat, iar 242 sunt încă în curs de verificare”, a declarat Monica Dajbog, la sediul MAI.

Infracțiunile electorale sunt specificate în Legea 286/2009 privind noul Cod Penal, iar printre acestea se numără: împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor, frauda la vot, violarea confidențialității votului, nerespectarea regimului urnei de vot și falsificarea documentelor și evidențelor electorale.
„Cele mai frecvente fapte contravenţionale sesizate au fost de continuare a propagandei electorale, sfătuirea alegătorilor cu cine să voteze, fotografierea sau filmarea buletinului de vot. În plus, se efectuează cercetări cu privire la 37 de infracţiuni precum coruperea alegătorilor sau fraudă la vot”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI.

Situații care prevăd săvârșirea de infracțiuni electorale au fost semnalate în toate județele țării. De exemplu, în Harghita, polițiștii au întocmit un dosar penal pe numele „unor cetăţeni, soţ şi soţie, care se pare că au votat şi la Cristuru Secuiesc şi într-o comună din apropiere”.

Aceștia sunt cercetați pentru fraudarea votului, care reprezintă fapta persoanei care votează:

  • fără a avea acest drept;
  • de două sau mai multe ori;
  •  prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător

Aceasta se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Infracțiunile cu privire la procesul electoral nu au fost exclusiv sesizate. De exemplu, în Botoșani, polițiștii au deschis un dosar penal după ce maşinile unui candidat la Consiliul Judeţean au fost parţial distruse. Conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Delia Nenişcu „Un cetăţean a sesizat faptul că persoane necunoscute au introdus spumă poliuretanică în ţeava de eşapament a celor trei autoturisme ce îi aparţin. În acest caz s-a deschis dosar penal pentru distrugere”.

În acest caz, persoana este cercetată pentru fapta săvârşită cu intenţie de a sustrage, distruge, degrada ori de a aduce în stare de neîntrebuinţare indicatoarele, semafoarele, amenajările rutiere sau crearea de obstacole pe partea carosabilă. Făptuitorul riscă închisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

O grupare specializată în traficul de migranți a fost destructurată de polițiștii de frontieră din Timișoara

Articolul precedent

De ce în România candidații care decedează ulterior depunerii candidaturii nu sunt scoși de pe listele de vot?

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual