sursa foto: anosr.ro
FactualSpot

Studenţii spun nu rectorilor realeşi la infinit. ANOSR cere Preşedintelui Iohannis să nu promulge legea de modificare a educaţiei naţionale

0

Cea mai importantă federație studențească, ANOSR (Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România)  solicită Președintelui României să nu promulge legea de modificare a Legii Educației Naționale nr.1/2011, în forma adoptată ieri de Senat, în calitate de cameră decizională.

Legea nr.159/2019, prevede, printre altele, modificarea articolului 213 (7) care prevedea că o persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete, a căror durată este de 4 ani. Amendamentul introdus de senatorul PSD Liviu-Marian Pop elimină complet această limită a desemnării în funcția de rector față de orice persoană, făcând posibilă arogarea unei funcții de conducere fundamentală pentru instituțiile de învățământ superior pe durată nelimitată. Reprezentanții ANOSR consideră că această măsură „direcționează unilateral educația spre totalitarism universitar”.

Rectorul reprezintă legal universitatea în relaţiile cu terţii şi realizează conducerea executivă a universităţii. Rectorul este ordonatorul de credite al universităţii și îi sunt atribuite sarcinile enumerate la  art.213 alin(6) din Legea Educației Naționale.

În comunicatul publicat,  ANOSR consideră că astfel de imersiuni complet neconstituționale ale puterii legislative, prin intervenții anarhice și pur politice, vulnerabilizează democrația și din acest motiv solicită Președintelui Klaus Iohannis să formuleze o cerere de reexaminare a acestui act normativ pe care să o înainteze Parlamentului României.

Reexaminarea va putea dura mai mult de două luni

Președintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii, înainte de promulgare. Reexaminarea legii de către Camera Deputaţilor, în urma cererii făcute de Preşedintele României în temeiul art. 77 alin. (2) din Constituţia României, republicată, va avea loc în cel mult 30 de zile de la primirea cererii. Reexaminarea legii se efectuează mai întâi de Camera Deputaţilor dacă aceasta a fost prima Cameră sesizată. Cererea de reexaminare va trebui înaintată Parlamentului înainte de îndeplinirea termenului de 20 de zile, în care Președintele trebuie să promulge legea.

Legea aduce și modificări benefice, mult așteptate de elevi

Proiectul de modificare a legislației educației naționale a adus schimbări în reorganizarea grupelor de studiu (grupe, clase) limitând numărul de copii sau elevi, dar și gratuitatea pentru transportul local în comun (de suprafață, naval și subteran) precum și pentru transport intern auto județean și interjudețean, feroviar și naval pe tot parcursul anului. Gratuitatea a fost dispusă și pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film şi la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţii publice.

Ministrul Justiției, despre modificarea Codurilor Penale și audierile procurorilor pentru șefia marilor Parchete: Sunt câţiva ani de reconstrucţii în faţă în sistemul judiciar

Articolul precedent

PSD încearcă tergiversarea alegerilor anticipate. Parlamentarii vor vota Guvernul Orban 2.0 de Dragobete

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual