sursa foto: infoialomita.ro
FactualSpot

Străzile României sunt dezinfectate cu o soluție nerecomandată de OMS

0

Primăriile unităților administrativ-teritoriale din România au început să dezinfecteze zilnic străzile cu soluţii pe bază de hipoclorit de sodiu.

Soluția de concentrație de 0,5% este recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru curățarea suprafețelor supuse des contactului uman direct precum balustrade, scări, scaune din transportul în comun, bănci din parc, dar numai după ce acestea au fost spălate deja cu detergenţi obişnuiţi. În schimb, pentru curățarea drumurilor nu este recomandată utilizarea hipocloritului, care în contact cu solul poate duce la crearea unor substanțe cancerigene.

Personalul administrativ al primăriilor a achiziționat o soluție de concentrație 1,25% produsă de compania Chimcomplex, care a acreditat producția acestei substanțe cu derogarea acordată de la de la Ministerul Sănătăţii prin ordin, pentru 180 de zile. Produsului îi lipseau chiar documentele de laborator care să ateste că omoară virusurile, spun jurnaliștii de la Libertatea.ro.

Într-o postare pe Facebook, OMS România precizează că această metodă ar face mai mult rău decât bine, pe termen lung, precizând că „se recomandă folosirea detergenților convenționali pentru curățarea drumurilor, cu evitarea producerii de praf și aerosoli”.

Hipocloritului de sodiu este o substanță corozivă pentru piele și dăunătoare pentru ochi, iar dacă intră în contact cu materia organică de pe suprafața drumului poate forma subproduse extrem de periculoase, precum cloraminele și trihalometani, dar și alte substanțe cancerigene. Prin urmare, aceste produse nu ar trebui folosite în mod frecvent pentru dezinfectarea străzilor, ci doar o dată, sau în mod excepțional, evitând expunerea populației în timpul aplicării, a mai avertizat biroul regional OMS România.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China (CCDC) a avertizat că „nu trebuie să stropim în mod repetat, cu dezinfectanți, suprafețele externe, precum străzile, piețele, spațiile verzi, deoarece s-ar putea ajunge la poluarea mediului”.

Așa cum spune și ordinul Ministerul Sănătății, soluția de hipoclorit de sodiu are efecte dovedite numai pentru utilizare bactericidă și fungicidă, ceea ce înseamnă că poate distruge doar bacterii și ciuperci, nu și virusuri.

LIVE: Klaus Iohannis prezintă ultimele decizii în urma ședinței cu Guvernul – În niciun caz nu trebuie să ne relaxăm. Va fi nevoie de prelungirea stării de urgență

Articolul precedent

Guvernul decide cum va folosi fondurile europene în lupta României cu pandemia COVID-19

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual