sursa foto: boston.cbslocal.com
FactualSpot

Statuia lui Cristofor Columb, răsturnată de protestatarii din Virginia. Este cenzura o metodă de combatere a rasismului?

0

Manifestațiile din Statele Unite pare că scapă de sub control, având în vedere faptul că protestatarii din Virginia care scandează împotriva rasismului și a brutalității poliției au răsturnat statuia navigatorului explorator Cristofor Columb, descoperitorul Americii, gest care poate fi văzut ca unul destul de extrem.

Protestatarii din Richmond, capitala statului american Virginia, au fost pregătiți anterior cu frânghii pentru a dărma de pe soclu statuia lui Columb, potrivit publicației Time.

După ce au dărâmat statuia, pe fundație a fost lăsată o pancartă cu mesajul: „Columb înseamnă genocid.”

Statuia a fost doborâtă la scurt timp după ce protestatarii s-au întâlnit în Parcul Byrd. Demonstranții au început să scandeze că statuia trebuie dărâmată, iar, ulterior, statuia a fost incendiată și aruncată într-un lac.

În parc nu a existat deloc poliție, în ciuda faptului că un elicopter al forțelor de ordine a fost văzut înconjurând zona, după ce statuia a fost dărâmată.

De asemenea, în ultimele zile, unul din cele mai apreciate filme la nivel mondial în istoria cinematografiei, premiat cu 10 titluri Oscar, „Pe aripile vântului”, a fost retras de pe platforma de streaming HBO Max, filmul fiind considerat de istorici un instrument de revizionism sudistDe asemenea, comedia „Little Britain” a fost retrasă de pe BBC iPlayer, Netflix şi BritBox.

Aceste măsuri sunt împinse de lupta împotriva rasismului, care, desigur, nu este una de neglijat.

Principiul interzicerii discriminării este reglementat în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, la art. 14: „Exercitarea drepturilor şi libertăţilor recunoscute de prezenta Convenţie trebuie să fie asigurată fără nicio deosebire bazată, în special, pe sex, rasă, culoare, limbă, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine naţională sau socială, apartenenţă la o minoritate naţională, avere, naştere sau orice altă situaţie.”

Constituția României arată, de asemenea, în art. 4, alin. 2, că: „România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială.”

Însă înlăturarea completă a oricărui element din istorie, care a avut un rol important la formarea lumii de astăzi (Cristofor Columb, filmele, cărțile cu și despre rasism, care arată clar existența unei ierarhii în societatea de la acel moment și modul în care erau tratate persoanele de culoare), care a discriminat nu va conduce la eradicarea fenomenului în prezent. Lupta cu rasismul nu va fi câștigată prin cenzură, ci prin educarea populației în scopul de a nu mai susține aceasta stare de fapt.

România nu se încadrează în zona euro. „Nu îndeplinește niciun criteriu” arată raportul de convergență al Comisiei Europene

Articolul precedent

Personajele din desenele “Looney Tunes” ce vor fi realizate în viitor nu vor mai folosi arme de foc

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual