sursa foto: bucurestiulmeudrag.ro
FactualSpot

Stația de metrou Politehnica, fundul unui ocean cu fosile

0

O plimbare cu metroul în București te poate conduce la descoperirea unor lucruri noi, dacă știi unde să cobori. Spre exemplu, de câte ori ai mers pe peronul stației Politehnica, probabil că nu ai observat că este, de fapt, fundul unui ocean, fiind un loc unic în lume, un muzeu sau sit paleontologic spectaculos.

Stația de metrou, pentru podeaua căreia a fost folosită o marmură roz din cariera Săvădisla, din judeţul Cluj, a fost inaugurată în 1983. În plăcile de marmură au fost incluse fosile, care au trăit pe Pământ în perioada în care nu exista viață decât în apă.

Scoici, alge, melci, corali şi rudişti pot fi descoperiți în materialul calcaros care formează pavajul staţiei de metrou. Cele mai întâlnite organisme încapsulate sunt rudiştii, nişte vietăţi cu un exoschelet conic care era înfipt în solul de pe fundul mării, ce se aseamănă cu un morcov.

sursa foto: realitatea.net

„Oceanul pietrificat” din stația de metrou a fost descoperit întâmplător de Mihai Popa, profesor în cadrul Departamentului de Geologie al Facultății de Geologie și Geofizică a Universității din București, în 1994, când încă era student, arată zilesinopti.ro. Fascinat de descoperire, el a început să studieze fosilele de aici, iar în anul 2000 a publicatprima lucrare despre stația de metrou.

Tot el și-a dorit ca aici să fie deschis un muzeu ce poate fi parcurs în 3 minute, cu panouri care să explice ce reprezintă fosilele din bucățile de marmură și proiecții pe pereți care să redea fauna și flora care era în oceanele de acum 60 de milioane de ani, însă Mihai Popa a renunțat la această frumoasă idee. În perioada anilor 2000, fosta conducerea Metrorex a încercat să obțină finanțare din partea mai multor firme private pentru „Muzeul de trei minute”, dar fără succes.

Deși nu este vorba despre o sumă mare de bani, nu am reușit să obținem finanțarea necesară, deoarece sponsorii au tărăgănat întreaga operațiune și până la urmă au lăsat-o baltă”, declara atunci Gheorghe Udriște, fostul director general Metrorex. După alți 10 ani s-a mai încercat o dată, dar tot fără șanse de reușită.

Profesorul Popa amintește importanța conservării acestor fosile, oferind oamenilor o lecție importantă: „Noi, ca specie, avem o istorie de numai aproximativ 300 de mii de ani, numărând spre 10.000 de generații.”

Din punct de vedere ştiinţific, valoarea acestor formaţiuni este incomensurabilă. De asemenea, valoarea ştiinţifică se extinde la nivel european, chiar la nivel mondial, astfel de specii găsindu-se în zona mediterană şi în zona Insulelor Caraibe.

Furtul de biciclete, crima ecologică? Un bărbat din Belgia a fost condamnat la trei ani de închisoare

Articolul precedent

Ciuperci care absorb radiațiile, descoperite pe pereții reactorului nuclear de la Cernobîl. Ce aplicații practice au?

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual