sursa foto: votstrainatate.ro
FactualSpot

START la înscrieri pentru diaspora la votul prin corespondență sau vot la o secție din străinătate

0

Începând de astăzi, 28 iulie, cetățenii români cu drept de vot din străinătate se pot înregistra on-line pe portalul www.votstrainatate.ro  pentru a-și putea exprima dreptul de vot în cadrul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2019.

„Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) aduce la cunoștința opiniei publice faptul că, începând cu ziua de duminică, 28 iulie 2019, alegătorii români care doresc să voteze la alegerile prezidențiale din acest an prin corespondență sau la o secție de votare din străinătate mai aproape de domiciliul sau reședința lor se pot înregistra on-line pe portalul www.votstrainatate.ro, creat și administrat de AEP. Înscrierea va începe în data de 28 iulie 2019, ora 12:00, ora României, iar formularele de înregistrare vor fi active până în data de 11 septembrie 2019. se arată într-un comunicat de presă publicat de Autoritatea Electorală Permanentă.

La accesarea portalului veți putea alege una din cele două secțiuni disponibile:

  • Alegător în străinătate la o secție de votare;
  • Alegător în străinătate prin corespondență.

Votul la o secție de votare din străinătate

Prin înregistrarea ca alegător în străinătate, cetățeanul român cu drept de vot care se va afla în străinătate în ziua votării, indiferent de motiv, solicită organizarea unei secții de votare în localitatea și statul unde vrea să voteze.

O secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități.

Alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular on-line, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate.

Votul prin corespondență

Prin înregistrarea ca alegător prin corespondență, cetățeanul român cu drept de vot, care locuiește în străinătate și deține documente valabile de ședere din partea statului respectiv, solicită transmiterea prin poștă a documentelor de vot la adresa sa de corespondență.

Alegătorul care dorește să se înscrie pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular on-line, în care să menționeze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine. Lista documentelor care dovedesc dreptul de ședere în străinătate este cuprinsă în Ordinul 500/2016 privind documentele care atestă reședința în străinătate în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare din anul 2016.

Validarea înregistrării alegătorului pe platformă

După finalizarea procedurii de preînregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de control, pe care trebuie să-l confirme, în caz contrar validarea înregistrării neputându-se realiza.

Validarea înregistrării alegătorului din străinătate se face de către AEP, în termen de 5 zile de la confirmarea, de către acesta, a email-ului de control.

Când se votează?

Ziua aleasă la nivel național pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale este de 10 noiembrie, iar în cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește 50%+1 din voturi, un al doilea scrutin se va organizat pe 24 noiembrie.

Însă, potrivit unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota începând cu vineri, 8 noiembrie și respectiv vineri 22 noiembrie, în cazul celui de-al doilea scrutin. Așadar, diaspora va avea la dispoziție 3 zile pentru a-și exprima dreptul de vot.

Votul se va putea desfășura până cel mult la ora 23:59 în ziua închiderii secției de votare, atât în țară cât și în afară, în cazurile prevăute în Legea 148/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală, promulgată de președinte pe 23 iulie.

„Alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare,
precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot.”

De ce Avocatul Poporului nu acționează în cazul Alexandrei, deși are atribuții în acest sens? Analiză PeROL

Articolul precedent

Gheorghe Dinca a recunoscut ambele crime! Live UPDATE

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual