sursa foto: Facebook/adrian.coman
FactualSpot

Starea civilă a unui român din străinătate a ajuns o piedică în exercitarea votului. După intervenția MAE, A.Coman a reușit să obțină un pașaport temporar. Ce acte sunt necesare la vot?

0

Actualul ministru al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a luat o măsură care să rezolve pe termen scurt problema întâmpinată de  Adrian Coman, cetățeanul român stabilit în SUA, astfel încât acesta să își poată exercita dreptul de vot în cadrul alegerilor pentru Președintele României.

Românul al cărui pașaport a expirat în luna iunie a acestui an, a fost pus, până ieri, în situația de a nu putea vota la alegerile prezidențiale ce au loc în acest sfărșit de săptămână, din cauza unei probleme întâmpinate în procedura de emitere a unui nou pașaport de România.  DE CE A EXISTAT O PROBLEMĂ? Deoarece Adrian Coman este legal căsătorit în America cu o persoană de același sex, căsătorie care nu este recunoscută de statul român.  Imposibilitatea transcrierii în registrul român a certificatului de căsătorie a fost piedica îmtâmpinată de Adrian în obținerea unui nou pașaport care să corespundă cu starea sa civilă.

Bogdan Aurescu, Ministrul al Afacerilor Externe în Guvernul Orban a dispus emiterea unui pașaport simplu temporar de către Consulatul General al României la New York, astfel încât românul să își poată exercita dreptul de vot.

Într-un interviu acordat pentru RFI, Adrian Coman a povestit întreaga istorisire a eforturilor făcute în zadar pentru a putea exercita un drept garantat de Constituție:

E o cerere online, în sistemul e-consulat.ro, în care selectezi ce document vrei să obţii, ataşezi copii scanate ale actelor necesare, după care îţi aprobă sau îţi spun ce mai ai nevoie şi mergi la consulat pentru fotografie şi asta e tot.

Deci am depus această cerere, în formular este o întrebare privind starea civilă la care ai patru opţiuni: căsătorit, necăsătorit, văduv sau divorţat. Am ales căsătorit pentru că sunt căsătorit, iar după aceea răspunsul consulatului a fost acela care a apărut deja în presă şi anume că atâta timp cât eu mă declar căsătorit ei nu îmi pot procesa cererea pentru un paşaport pentru că nu are corespondent în legislaţia românească căsătoria mea. Deci, asta este povestea, a urmat un schimb de mesaje cu alte trei instituţii ale statului: Ministerul de Externe, Direcţia Paşapoarte şi Direcţia de evidenţă a populaţiei. Ministerul mi-a răspuns că eu pot să nu răspund la întrebarea privind starea civilă şi în felul ăsta să nu fiu nevoit să depun şi transcrierea certificatului de căsătorie, pentru că acolo, de fapt, este problema, că nu se pot transcrie în registrul român căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Am depus o plângere în instanţă în urmă cu câteva săptămâni şi avem o înfăţişare la Bucureşti chiar luni, din păcate este după data primului tur al alegerilor, deci din păcate nu voi putea exercita dreptul la vot şi este umilitor, este revoltător şi discriminatoriu ca statul român în felul ăsta să decidă cine poate să voteze și cine nu. N-are nicio legătură persoana cu care te căsătoreşti, sexul persoanei cu care te căsătoreşti cu faptul că toţi trebuie să putem avea paşaport, să putem călători, să putem avea drept de vot. Trăiesc în străinătate de 17 ani, nu sunt multe momentele când avem de-a face cu statul român şi acelea puţine la număr cum ar fi solicitarea de nişte acte iată că se transformă într-o umilinţă.

Cu paşaportul american am intrat deja de două ori în România şi o dată am fost întrebate la frontieră câte zile rămân. Iată, o întrebare pe care n-o vrem, nu, atunci când te duci în ţara asta. Acum noroc că am paşaport american, până la urmă este un privilegiu că am paşaport al altui stat şi nu este treaba statului american să îmi faciliteze mie, cetăţean român, intrarea în România sau în alte state europene

Ce act pot să prezint la secțiile de votare din străinătate ca să pot vota?

Dacă ești cetățean român cu drept de vot poți vota începând de azi și până duminică (ora locală 21:00) la oricare din secțiile de votare organizate în afara țării, pe baza unui document de identitate valabil în ziua votării:

  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic;
  • paşaportul diplomatic electronic/ paşaportul de serviciu/  paşaportul de serviciu electronic/ paşaportul simplu/ paşaportul simplu electronic/ paşaportul simplu temporar;
  • în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Adina Vălean, comisarul european desemnat de România, a votat la Bruxelles: ”Pentru o Românie puternică, atât în Europa, cât și în plan internațional”

Articolul precedent

Cătălin Predoiu, noul ministru al Justiției, despre secția specială: nu pot rămâne lucrurile astfel

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual