sursa foto: Facebook/politiaromana.ro
FactualSpot

#StămAcasă: Peste 1700 de amenzi în prima noapte de carantină. De mâine recomandările devin obligații, Poliția Română va aplica sancțiuni și pe timp de zi

0

Restricțiile privind circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei instituite de Ordonanța Militară nr.2 au intrat în vigoare ieri, 23 martie, la ora 22:00.

Măsura prevăzută la art.5 obligă persoanele, ca în intervalul 22:00-6:00, să părăsească locuința doar pentru unul din următoarele motive, având în permanență asupra lor actul de identitate și o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil (accesează aici modelul declarației):

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; (descarcă aici model adeverință angajator)
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

Doar până mâine, 25 martie, respectarea motivelor întemeiate de a părăsi reședința cu unul din scopurile menționate rămân cu titlu de recomandare pe timp de zi. Potrivit declarațiilor Președintelui, de mâine recomandările devin obligații, prin adoptarea unei noi Ordonanțe militare care poate menține sau modifica conținutul obligațiilor. Ordonanța va cuprinde restricții speciale pentru persoanele de peste 65 de ani și introducerea unor măsuri de supraveghere electronică pentru cei aflați în carantină sau izolare la domiciliu.

În plus, personal al Armatei va veni să suplimenteze forțele de ordine publică, Jandarmerie și Poliție pentru asigurarea respectării măsurilor impuse.

În prima noapte de aplicare a restricțiilor de circulație, Poliția Română a depistat și sancționat 1.741 de persoane care nu au respectat prevederile Ordonanței militare nr.2. În București au fost înregistrate 188 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 234.400 de lei.

De asemenea, 22 de persoane aflate în izolare au fost depistate că au părăsit locația, iar polițiștii au aplicat față de acestea 19 sancțiuni contravenționale.

Nu au fost depistate persoane aflate în stare de carantina care au părăsit locația în care au fost plasate, însă reamintim că vineri, Codul Penal a fost modificat prin Ordonanță de Urgență a Guvernului., majorând sancțiunile pentru faptele care împiedică respectarea măsurilor de carantină și alte măsuri de prevenție.

Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dar sancțiunile ajung și până la 10 sau 15 ani de închisoare pentru circumstanțe agravante ale infracțiunii, precum producerea vătămării corporale, respectiv a morții a uneia sau mai multor persoane prin transmiterea bolii prin orice mijloace.

Află ce sancțiuni riști pentru minciună în vreme de carantină, după noile modificări ale Codului Penal?

Declarațiile Președintelui după ședința de urgență de la Palatul Cotroceni. România este oficial zonă galbenă de risc

Articolul precedent

103 cadre medicale infectate cu COVID – 19, în România. Iohannis: Testarea personalului medical trebuie să constituie o prioritate absolută!

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual