FactualSpot

Sondaj IRES: Cine sunt votanții la scrutinele din 26 mai 2019

0

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a realizat o profilare politică în ziua alegerilor europarlamentare. Folosind metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), IRES a derulat un sondaj de opinie chiar în timpul desfășurării procesului de vot.

Sondajul de tip probabilist a fost făcut cu scopul de a descoperi Cine sunt votanții la scrutinele din 26 mai 2019.

Procentajele referitoare la alegerile europarlamentare sunt realizate doar pentru primele 3 partide din lista candidaților, care s-au clasat în top-ul  rezultatelor parțiale: PNL, PSD și Alianța 2020 USR-PLUS.

sursa: IRES

Eșantionul respondenților a fost format din 6.210 de cetățeni români, rezidenți pe teritoriul României cu vârsta de peste 18 ani.

Datele au fost ponderate după gen, vârstă, nivel de educație,
regiune de dezvoltare și mediu de rezidență, conform structurii
populației rezidente publicate de Institutul Național de Statistică.

sursa: IRES

Interesant de observat este faptul că jumatate din simpatizanții Alianței USR-PLUS sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, pe când alegătorii social-democraților se încadrează în procent de  42% la ultima categorie de vârstă, de peste 65 de ani.

sursa: IRES

Dacă din punct de vedere teritorial nu putem deosebi foarte tare preferințele românilor, din perspectiva statutului ocupațional am observat următoarele chestiuni: din rândul votanților PSD, 6 din 10 oameni sunt pensionari, iar dintre persoanele fără ocupație, cel mai mare procent a votat pentru reprezentanții liberali.

sursa: IRES

Mediul online reprezintă o componentă de o importanță crucială  în campania Alienței USR-PLUS conform procentelor rezultate în urma studiului.

sursa: IRES

Jumătate din numărul alegătorilor PSD  au votat doar la europarlamentare, nu și la referendum, iar din rândul celor care totuși au răspuns întrebărilor adresate de președinte, unul din patru simpatizanți  ai PSD-ului au pus ștampila pe „NU” în ambele buletine de vot.

sursa: IRES

sursa: IRES

Puteți consulta aici în integritate sondajul realizat de Institutul Român pentru evaluare și strategie.

Schimb in familie: Firea renunta, dar Pandele isi anunta candidatura la prezidentiale!

Articolul precedent

O nouă lecție de modestie: Papa Francisc a solicitat ca mașina de transport să fie un Logan

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual