sursa foto: WTTJ
FactualSpot

Solidaritatea europeană. Care au fost măsurile luate de UE și de statele membre pe parcursul pandemiei de COVID-19?

0

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este așteptată să prezinte miercuri, 27 mai, propunerile executivului european cu privire la bugetul pe termen lung revizuit și planul de redresare, într-o ședință plenară specială a Parlamentului European. Prezentarea va avea loc începând cu 14.30 ora României și va fi urmată de o dezbatere.

Comisia Europeană lucrează pe toate fronturile pentru a stopa răspândirea coronavirusului, pentru a sprijini sistemele naționale de sănătate, pentru a proteja și salva vieți și pentru a contracara impactul socioeconomic al pandemiei cu măsuri fără precedent, luate atât la nivel național, cât și la nivelul UE.

În contextul pandemiei, pe întreg teritoriul Uniunii Europene, statele au venit în ajutorul vecinilor care se confruntă cu situații dificile. Aceasta este solidaritatea europeană în acțiune. Spre exemplu, medici și asistenți medicali din România și Norvegia (aceasta din urmă membră a Corpului medical al UE), au fost detașați la Bergamo și Milano. Acțiunea a fost cofinanțată în cadrul mecanismului de protecție civilă al Uniunii și coordonată de Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE.

Echipamente de protecție

La data de 7 mai, Comisia Europeană a început livrarea a 1,5 milioane de măști către 17 state membre și Regatul Unit, cu scopul de a proteja cadrele sanitare. Acesta este primul lot din cele 10 milioane de măști achiziționate de Comisie prin intermediul instrumentului pentru sprijin de urgență. În următoarele șase săptămâni, măștile se vor livra în loturi de 1,5 milioane de măști pe săptămână în statele membre și regiunile care au nevoie.

După livrarea a 330.000 de măști de protecție în Italia, Spania și Croația, noi loturi au fost trimise în Macedonia de Nord și Muntenegru, în cadrul mecanismului de protecție civilă al UE. Măștile provin din rezerva strategică rescEU, găzduită în centrele de distribuire din România și Germania. Rezerva rescEU de contramăsuri medicale este finanțată în întregime din bugetul UE.

Zboruri de repatriere

De la începutul epidemiei și până în prezent, peste 68 000 de cetățeni ai UE au fost aduși acasă cu 305 avioane dedicate zborurilor de repatriere facilitate și cofinanțate prin mecanismul de protecție civilă al UE. Unul din trei pasageri repatriați era cetățean european dintr-o țară diferită de cea care a organizat zborul de repatriere.

Multe alte zboruri intraeuropene, care nu sunt organizate prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, ci direct de către statele membre, aduc zilnic cetățeni europeni în țările lor.

Strângere de fonduri

Pe 4 mai 2020, Uniunea Europeană și partenerii săi globali au demarat o campanie de strângere de donații pentru un răspuns mondial la coronavirus. Campania de strângere de donații pentru răspunsul mondial la coronavirus se derulează până la sfârșitul lunii mai. 7,4 miliarde de euro s-au strâns până acum în angajamente financiare de la donatori din toată lumea.

Costa Rica a devenit prima țară din America Centrală care permite căsătoriile între persoane de același sex

Articolul precedent

CCR dezbate sesizarea președintelui Iohannis cu privire la neconstituționalitatea legii care prevede organizarea cursurilor online, pe perioada stării de urgență sau de asediu

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual