sursa: adevarul.ro
FactualSpot

Solicitarea de revocare a șefei CSM, Lia Savonea, a fost respinsă de Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Curții de Apel Cluj

0

Judecătorii Curții de Apel Cluj, reuniți în cadrul Adunării Generale, au votat pe 21 mai în sensul respingerii solicitării privind inițierea procedurii de revocare a judecătoarei Lia Savonea din funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Mai jos găsiți atașat comunicatul prin care instituția face public verdictul Adunării Generale a Judecătorilor.

Demersurile necesare inițierii procedurii de revocare a judecătoarei Lia Savonea din funcția de membru CSM, au început în luna februarie când Adunarea generală din cadrul Curții de Apel Brașov a votat în favoarea solicitării de revocare. Atunci, judecătorii au transmis informări în acest sens și către celelate Curți de Apel din țară. Până în prezent, doar Curtea de Apel Pitești a mai votat pentru inițierea procedurii de revocare a șefei CSM.

Care este procedura de revocare a președintelui CSM

Revocarea din funcția de membru al Cosliului Superior al Magistraturii este posibilă oricând în timpul mandatului, în unul dintre următoarele trei cauzuri:

  • Persoana nu mai îndeplinește condițiile legale pentru a fi membru ales al CSM;
  • Persoanei în cauză i-a fost aplicată o sancțiune disciplinară din cele prevăzute de lege pentru judecători și procurori, iar măsura a rămas definitivă;
  • Persoana nu și-a îndeplinit, ori și-a îndeplinit în mod necorespunzător, în mod grav, repetat și nejustificat, atribuțiile prevăzute de lege, caz în care secția corespunzătoare CSM constată situația pe baza unui raport întocmit de Inspecția Judiciară.

Solicitarea de revocare poate fi inițiată de cel puțin 2/3 din numărul adunărilor generale de la nivelul instanțelor sau parchetelor pe care le reprezintă membrul Consiliului Superior al Magistraturii a cărui revocare se solicită.

În cazul președintelui CSM, procedura de revocare trebuie inițiată de adunările generale a 10 din cele 15 Curți de Apel din țară.

Acestea trebuie să sesizeze secția corespunzătoare CSM cu motivele din care rezultă o neîndeplinire sau o îndeplinire necorespunzătoare,  realizată în mod grav, repetat și nejustificat a unei atribuții prevăzute de lege în sarcina magistratului a cărui revocare se solicită.

După ce va fi primită solicitarea de către CSM, Inspecția Judiciară va trebui să efectueze verificările necesare în cel mult 90 de zile de la sesizarea sa (pentru motive întemeiate, inspectorul șef poate cere prelungirea termenului).

Raportul întocmit de Inspecția Judiciară se transmite secției corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, care îl va comunica judecătorului sau procurorului vizat. Acesta va putea formula obiecțiuni în termen de 30 de zile de la comunicare. Ulterior, adunările generale ale Curților de Apel vor primi raportul definitiv. Pentru a dezbate acest raport, vor fi convocate toate adunările generale din cadrul Curților de Apel.

La adunările generale trebuie să se prezinte cel putin 2/3 din numărul total de judecători din cadrul Curților de Apel, iar hotărârile acestora de a menține solicitarea de revocare inițial formulată, trebuie să fie luate cu votul a 2/3 din numărul voturilor valabil exprimate.

Secția corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii va lua act de hotărârile adunărilor generale.

În cazul în care motivul de revocare a președintelui CSM este reprezentat de  neîndeplinirea/îndeplinirea defectuasă a atribuțiilor prevăzute de art.24 alin.(3) lit. a)-g) din Legea nr.317/2004, atunci procedura va trebui inițiată de 1/3 din numărul membrilor CSM. Revocarea pentru aceste motive va fi dispusă numai dacă 2/3 din membrii CSM reuniți în plen votează în acest sens.

Prințul Harry: GDPR vs paparazzi

Articolul precedent

Consiliul Superior al Magistraturii. Competență și componență

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual