sursa foto: pokerindustrypro.com
FactualSpot

Slovacia nu aderă la Convenția Consiliului Europei privind combaterea violenţei împotriva femeilor. Parlamentul slovac vrea să blocheze ratificarea Convenției la nivelul UE

0

Parlamentul Slovaciei a respins pentru a doua oară aderarea la Convenția Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenței împotriva femeilor şi a violenței domestice cunoscut și sub denumirea de Convenția de la Istanbul . Parlamentarii slovaci cer Guvernului populist al ţării să facă presiuni pentru a bloca ratificarea documentului de Uniunea Europeană, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Respins pentru prima oară în luna martie a acestui an de legislativul de la Bratislava, din cauza faptului că textul tratatului ar contraveni Constituției slovace,  Convenția de la Istanbul este acum subiectul unei controverse între Parlament și Guvern.

Deși Republica Slovacă a fost printre primele state semnatare ale acestei Convenții, instituțiile statului refuză să pună în aplicare în legislația națională prevederile actului european.

Joi deputații au supus la vot o rezoluție în care solicită executivului să împiedice Uniunea Europeană să pună în practică dispoziţiile din convenţie. UE ca entitate unitară (organizație internațională) a semnat Convenția privind combaterea violenței împotriva femeilor în iunie 2016.  Rezoluția deputaților slovaci  a fost adoptată de deputați cu  93 de voturi pentru, 29 de voturi contra şi 13 abţineri.

Întrucât scopul convenției este de a aborda violența împotriva femeilor și violența domestică oriunde s-ar întâmpla acestea, convenția nu-și limitează aplicarea la parteneri căsătoriți legal, ci o extinde către toți partenerii, căsătoriți sau nu, de același sex ori de sexe diferite.

Motivul susținut de parlamentari este că textul Convenției ar contraveni legii fundamentale din Slovacia care prevede din 2014 definiția căsătoriei sub forma uniunii dintre un bărbat și o femeie.

Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, a calificat această iniţiativă a parlamentului slovac drept un pas în spate ”regretabil”. ”Guvernele europene trebuie să facă mai mult, nu mai puţin, pentru a pune capăt violenţei la adresa femeilor”, a subliniat Pejcinovic Buric într-un comunicat.

România a aderat la Convenția de la Istanbul în iunie 2016 după ce a semnat acest act european în 2014. Angajamentul ferm al Guvernului României în ceea ce privește consolidarea cadrului juridic național în materia prevenirii și combaterii violenței domestice s-a materializat până în prezent prin modificarea și completarea Legii 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie precum și a Legii 202/2002 privind egalitatea de șanse și tratament între femei și bărbați.

Din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei (28 sunt state membre ale Uniunii Europene) 45 au semnat-o, însă doar în 34 de țări a fost ratificată.

Puteți consulta AICI textul oficial al Convenției de la Istanbul.

#DosarulRevoluției –> Primul termen la Înalta Curte. 5000 de persoane citate în dosar. Ion Iliescu nu este prezent

Articolul precedent

#DosarulRevoluției –> ICCJ a fixat următorul termen în cauză: 21 februarie 2020. Este nevoie de avocați din oficiu

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual