sursa: romania2019.eu
FactualSpot

Situația statului de drept din România este subiect de dezbatere în Parlamentul European. Ce se poate întâmpla?

0

Între 15 și 18 aprilie 2019, la Strasbourg are loc ultima sesiune parlamentară înainte de alegerile europene. Agenda Parlamentului European pentru cele 4 zile cuprinde, pe lângă chestiuni precum adoptarea de noi măsuri de consolidare a politcii de frontieră și gărzii de coastă la nivel european, și o dezbatere pe tema statului de drept în România.

La solicitarea grupului PPE din cadrul ședinței Conferinței Președinților de joi, situația respectării principiilor statutlui de drept în România a fost adăugată pe lista dezbaterilor ce vor avea loc în Parlamentul European alături de Comisia Europeană, luni după-amiază.

Măsurile luate la nivel național, împotriva Laurei Codruța Kövesi, în timpul desfășurării selecției pentru funcția de procuror-șef european, reprezintă unul din motivele care a atras atenția Parlamentului European, mai ales când această instituție a susținut-o pe Kövesi în cursa pentru conducerea Parchetului European.

Preocupările Parlamentului European cu privire la sistemul judiciar al țării noastre există încă din anul trecut. Atunci, statul român a fost avertizat că separarea puterilor în stat este în pericol din cauza schimbărilor realizate în domeniul juridic. Acum urmează a fi analizată evoluția acestei situații în ultimele luni.

Procedura ce urmează a se desfășura, conform agendei sesiunii parlamentare, este una prin care Comisia Europeană va face o simplă declarație, fără a exista momentan consecințe asupra României.

Însă, dacă răspunsul Comisiei va fi unul critic asupra respectării valorii statului de drept, Comisia ar putea, cu aprobarea Parlamentului European, să propună Consiliului European să constate existența unei încălcări grave și persistente a uneia dintre valorile prevăzute în art.2 al Tratului Uniunii Europene (TUE).

Această procedură reglementată de art.7  TUE, prevede că, după ce statul vizat este invitat să-și prezinte observațiile, Consiliul poate decide să suspende anumite drepturi care îi revin statului membru în urma aplicării tratatleor, inclusiv dreptul de vot în Consiliu al reprezentantului guvernului.

Decizia adoptării unei asemenea măsuri împotriva României tocmai în timpul președenției Consiliului UE ar fi o pedeapsă rușinoasă și deloc benefică relațiilor actuale inter-europene.

 

#DosarulAngajărilorFictive–>15 aprilie.Termen final sau povestea cotinuă?

Articolul precedent

Directiva privind drepturile de autor a trecut și de votul Consiliului UE

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual