sursa foto: pepperdine-graphic.com/ Art by Christine Nelson
FactualSpot

Sinuciderea asistată considerată legală de Curtea Constituțională a Italiei

0

Curtea Constituțională a Italiei a dat o decizie într-o problemă extrem de delicată, hotărând în sensul acceptării sinuciderii asistate.

Judecătorii au decis că sinuciderea asistată nu trebuie considerată o crimă, iar, prin urmare, nu trebuie pedepsită, spre nemulțumirea Bisericii Catolice.

Pentru a ne afla într-o astfel de situație, pacientul trebuie să fie într-o stare care îi provoacă o suferință fizică sau psihică de nesuportat. De asemenea, trebuie să fie ținut în viață de tratamente sau aparate, iar boala de care suferă să fie ireversibilă.

În continuare, Parlamentul de la Roma trebuie să dezbată această problemă, având în vedere și decizia judecătorilor constituționali.

Pe de altă parte, Biserica Catolică din Italia se opune puternic modificărilor legislative în acest sens.

Eutanasia sau sinuciderea asistată de un medic este permisă în țări precum Elveţia, Olanda, Belgia, Luxemburg și Canada.

O poveste similară întâlnim în Franța, unde, după lungi procese și decizii ale diferitelor instituții, medicii au putut să îl deconecteze pe Vincent Lambert de la aparatele care îl mai țineau în viață.

În ceea ce privește adoptarea unei astfel de opinii în jurisprudența și legislația română, redacția PeROL a realizat un interviu exclusiv cu avocatul Dragoș Pârgaru, partener în cadrul “Pârgaru, Soare și Asociații”, specialist în drept penal și asistent al Facultății de Drept, Universitatea din București.

În noul Cod penal, cel aflat în vigoare din anul 2014, a apărut o normă de incriminare nouă, la art. 190, respectiv „Uciderea la cererea victimei”. Fapta reprezintă tot infracțiune, însă are un regim sancționator mai ușor, fiind pedepsită cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Reacții dure la adresa guvernării Dăncilă după respingerea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european

Articolul precedent

CTP despre alegerile prezidențiale: „Nu pot decât să sper că va rezista acestei campanii electorale alegătorul român”

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual