sursa foto: chathamhouse.org
FactualSpot

Sexul în afara căsătoriei și relațiile între persoane de același sex – interzise prin Noul Cod Penal Indonezian

0

Un proiect de lege care incriminează sexul în afara căsătoriei și relațiile între persoane de același sex urmează a fi adoptat săptămâna viitoare în Indonezia. Noul Cod Penal ar introduce, de asemenea, pedepse pentru insultarea președintelui. Această mișcare este considerată a încălca drepturile fundamentale ale omului de către ONG-uri.

Indonezia, deși este cea mai mare țară musulmană din lume, se mândrește cu un grad ridicat de toleranță și un amestec ridicat de religii și etnii. În ultimul timp, însă, în țară a crescut lipsa de înțelegere față de minoritățile religioase și sexuale din partea conservatorilor religioși.

Andreas Harsono, cercetător senior la Human Rights Watch, a numit proiectul de cod penal, cu care a fost de acord Guvernul miercuri, drept „dezastruos nu numai pentru femei și minorități religioase și de gen, ci pentru toți indonezienii” și solicită parlamentarilor să renunțe la articolele controversate înainte de a adopta legea.

De asemenea, o coaliție de ONG-uri indoneziene a cerut președintelui indonezian Joko Widodo să intervină și să întârzie proiectul de lege, deoarece acesta ar discrimina non-musulmani, musulmani non-sunniti și minoritățile religioase locale, precum și femeile și persoanele LGBT.

Dispozițiile proiectului de cod penal încalcă dreptul la libera exprimare și libertatea de asociere. Capacitatea unei persoane de a participa la un discurs politic, chiar și discursuri care susțin o ideologie politică pașnică pe care guvernul nu o favorizează, este o prerogativă ce se află în centrul procesului democratic.

„Dispozițiile proiectului de lege prin care se cenzurează informațiile referitoare la contracepție ar putea aduce un regres în acțiunile Indoneziei din ultimii ani ce au avut ca scop reducerea dramatic deceselor materne”, a spus Harsono.

Pe de altă parte, legiuitorii indonezieni susțin adoptarea unui nou Cod Penal, care să corespundă vremurilor actuale. La acest proiect de lege se lucrează de zeci de ani. Ministrul Justiției și al Drepturilor Omului din Indonezia, Yasonna Laoly, care a reintrodus proiectul de lege în 2015, a declarat pentru CNN că legea înlocuiește un cod penal în vârstă de 100 de ani, din epoca colonială olandeză și că va face ca legea penală a Indoneziei să corespundă mai mult modului în care trăiesc astăzi indonezienii.

Proiectul de lege are 628 de articole și urmează să fie aprobat pe 24 septembrie de Guvern.

Institutia Avocatului Poporului plateste 50.000 de Euro/luna chirie pentru sediu, desi ar fi putut beneficia gratuit de o cladire

Articolul precedent

Orașe pentru Generația Z. Unde se claseaza Bucurestiul?

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual