sursa foto: romanialibera.ro
FactualSpot

Senatul a respins Ordonanța de Urgență privind majorarea etapizată a alocațiilor

1

Senatul a respins marți, 11 august, Ordonanța de urgență a Guvernului care privea majorarea etapizată a alocațiilor pentru copii. Decizia a fost adoptată cu 87 de voturi pentru, 29 împotrivă și 12 abțineri.

Senatorul PSD, Ion Rotaru, a declarat în timpul dezbaterilor „Demonstrați că vă pasă și faceți un pas necesar pentru copiii țării. Alocați fondurile necesare. Dacă nu, plecați cu toți incompetenții de la Guvern. Nu mai mințiți, nu mai furați și veți avea bani pentru alocații și pentru pensii. PSD va vota pentru raportul de respingere a ordonanței de urgență”.

De asemenea, din partea USR, Florina Presadă a declarat că se abține, deoarece „Am asistat în ultimii doi ani la o confruntare politică între cele două partide, plină de populism și ipocrizie. Alocațiile copiilor au devenit un subiect preferat de politicienii vechilor partide, PNL și PSD, pentru a câștiga capital politic. (…) USR e de acord cu aceste creșteri, atât timp cât sunt sustenabile. USR va vota abținere.”

Alocațiile trebuiau mărite inițial cu 20% de la 1 septembrie, iar după să fie mărite cu două creșteri pe ani, astfel încât în anul 2022 să se ajungă la dublarea acestora.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 123/2020 pentru modificarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii era în procedură de urgență în Parlament, Senatul fiind primul sesizat, urmând ca decizia finală să fie luată în Camera Deputaților.

Astfel, dacă votul din Camera Deputaților va fi același cu cel luat de Senat, va rămâne în vigoare legea care obligă Guvernul să dubleze alocațiile din start, fără să le mărească etapizat.

În cazul în care legea va fi adoptată, președintele Klaus Iohannis poate să trimită legea înapoi în Parlament, să o promulge, caz în care alocațiile se dublează în luna imediat următoare, sau poate să o conteste la Curtea Constituțională.

Un brancardier de la Spital Județean Timișoara s-a ales cu dosar penal după ce a declarat fals că nu e infectat cu COVID-19

Articolul precedent

Percheziții la domiciliile clanurilor Duduianu și Rinu în cauza ce privește moartea lui Emi Pian

Articolul următor

Articole asemănătoare

1 Comentariu

  1. […] 11 august, Senatul a respins Ordonanța de urgență a Guvernului care privea majorarea etapizată a alocațiilor, iar pe 19 august Camera Deputaților […]

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual