sursa foto: 9am.ro
FactualSpot

Proiectul legislativ propus de Liviu Dragnea privind dublul standard de calitate a produselor a fost adoptat de Senat

0

Senatul a adoptat miercuri, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 57 voturi ”pentru”, 18 abțineri și niciun vot împotrivă, Legea dublului standard, care îi are ca inițiatori pe Liviu Dragnea și Valeriu Steriu.

Cei care s-au abținut de la vot au fost senatorii USR, au anunțat aceștia în plen. Legea s-a aflat luni pe ordinea de zi a plenului Senatului. Comisia economică, industrii şi servicii din Senat a adoptat un raport favorabil proiectului, însă cu amendamente.

„Suntem conştienţi de necesitatea ca România şi toate statele membre să ia măsuri pentru a combate această practică. Aceste măsuri pot fi luate cel mai bine la nivel european, (…) pentru a fi aplicate eficient pe întreg spaţiul UE. (…) Forma propusă prin această propunere legislativă este deficitară, motiv pentru care senatorii USR se abţin la votul actului normativ”, a declarat senatorul USR Florina Presadă.

Legea a fost propusă de Liviu Dragnea în perioada campaniei pentru alegerile europarlamentare. Proiectul, inițiat de Liviu Dragnea și Valeriu Steriu, prevede sancţionarea comercializării produselor şi serviciilor „falsificate supuse dublului standard” cu amendă de maximum 4% din cifra de afaceri a comerciantului.

Forma adoptată de Senat prevede că dublul standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori reprezintă „o practică comercială care implică introducerea pe piaţă a unui produs ca fiind identic cu acelaşi produs vândut în mai multe state membre, în cazul în care aceste produse au în mod semnificativ o compoziţie diferită sau caracteristici care cauzează sau pot determina consumatorului mediu să ia o decizie comercială pe care nu ar fi luat-o în caz contrar.”

Sancțiuni

Comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate constituie o practică înşelătoare şi atrage răspunderea civilă, contravenţională sau penală, după caz. Comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori la care s-a constatat existenţa dublului standard se pedepseşte cu amendă de maximum 4% din cifra de afaceri.

În caz de abatere repetată se poate suspenda autorizaţia de funcţionare a comerciantului/prestatorului de servicii pentru o perioadă de 6 luni.

Instituțiile care constată contravenţiile şi aplică sancţiunile sunt Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) şi, după caz, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. ANPC va recolta probe în vederea efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard.

Legea ar urma să se aplice „persoanelor fizice autorizate și persoanelor juridice, care desfășoară relații comerciale cu produse de larg consum, produse agroalimentare, produse nealimentare, carburanți, servicii de telefonie și internet, servicii financiare, servicii turistice, indiferent de forma de comerț”, arată un amendament din raportul de admitere adoptat de către Senat. Camera Deputaților este forul decizional.

S-a lansat o nouă ediție a Monitorului orașelor culturale și creative, program al Comisiei Europene. Șase orașe participante din România

Articolul precedent

Ponta despre premierul care caută salvarea Guvernului în voturi cumpărate ”la bucată”: Dacă va trece moțiunea, Dăncilă nu va mai fi candidatul PSD la prezidențiale

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual