sursa foto: nytimes.com
FactualSpot

Șefii statelor aplică măsuri drastice: președintele filipinez îi amenință cu moartea pe cei care nu respectă carantina, iar dictatorul Turkmenistanului a interzis cuvântul „coronavirus”

0

Președintele filipinez, Rodrigo Duterte, le-a dat undă verde forţelor de ordine „să tragă pentru a ucide” persoanele care încalcă prevederile impuse de autorităţi în ceea ce priveşte carantina pentru COVID-19, anunță Agerpres, preluând de la EFE.

Miercuri, 31 martie, președintele Filipinelor a declarat, în cadrul unui discurs televizat: „Nu am nicio îndoială. Ordinele mele sunt pentru poliţie şi armată, dacă există probleme sau apare o situaţia în care oamenii se ceartă şi viaţa (reprezentanţilor forţelor de ordine – n.r.) este în pericol, trageţi pentru a ucide.”

În urma unor proteste ce au avut loc fără autorizație (20 de persoane), în cartierul San Roque, din Manila, președintele Duterte i-a amenințat: „Mort. Dacă îmi faci probleme, te bag în mormânt.” Oamenii protestează și se plâng că nu au alimente de bază, în special în cartierele sărace, unde supraviețuirea se face de la o zi la alta, izolarea punând mari probleme unei bune părţi a populaţiei ţării, inclusiv a capitalei Manila.

Șeful statului Filipine a acuzat grupurile civile de stânga că instigă la proteste. „Stângiştilor, voi nu sunteţi Guvernul. Nu mai provocaţi probleme şi tulburări pentru că, până se încheie epidemia, voi ordona să fiţi arestaţi!”, a mai declarat preşedintele filipinez, care a obţinut săptămâna trecută „puteri speciale” din partea Congresului pentru a combate pandemia.

Apărătorii drepturilor omului şi grupurile civile au denunţat joi, 01 aprilie, declaraţiile preşedintelui, iar pe reţelele sociale hashtagul #OustDuterte (înlăturaţi-l pe Duterte) a căpătat o mare popularitate începând de miercuri seara.

Pe de altă parte, în Turkmenistan, țară condusă cu o mână de fier de președintele Gurbangulî Berdimuhamedov, a fost interzisă utilizarea cuvântului „coronavirus.” Potrivit Organizației Reporteri fără Frontiere, utilizarea cuvântului „coronavirus” a fost eliminată din broșurile de informare medicală distribuite în școli, spitale sau la locurile de muncă, conform Haberturk.

În ciuda faptului că pandemia de coronavirus crește în lume într-un ritm accelerat, Turkmenistanul nu a raportat până în prezent niciun caz de infectare. Conform ultimelor amendamente, persoanele care vorbesc pe străzi despre coronavirus sau care poartă mască riscă să fie reținute.

Aceste țări nu sunt singurele unde se practică brutalitatea, în Cecenia, liderul Ramzan Kadyrov le-a acordat trupelor înarmate libertatea „să-i facă pe toți cei care nu înțeleg de vorbă bună să înțeleagă oricum.” De asemenea, în India oamenii care se află pe scutere pe stradă sunt trași la răspundere, iar polițiștii îi bat cu bețe de bambus și îi pun să facă flotări pe cei care nu respectă carantina.

Întrebări și răspunsuri privind motivele deplasării menționate în Ordonanțele Militare, clarificările Grupului de comunicare strategică

Articolul precedent

Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș are cinci cazuri de COVID-19 în rândul personalului medical. Șapte unități medicale din București au fost afectate

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual