sursa: romanialibera.ro
FactualSpot

Șefa CSM, Lia Savonea, sesisează CCR cu un conflict juridic de natură constituțională „față de atitudinea ministrului Justiției”

0

Nemulțumirile din interiorul Consiliului Superior al Magistraturii au luat amploare, iar conflictul deschis între șefa CSM și ministrul Justiției va fi dus în fața Curții Constituționale.

Potrivit unor surse, președintele CSM, Lia Savonea, va sesiza CCR pentru soluționarea unui conflict juridic de natură constituțională între CSM și ministrul Justiției, Ana Birchall.

”În calitate de președinte al CSM am decis să sesizez CCR cu un conflict juridic de natură constituțională față de atitudinea ministrului Justiției”, a anunțat Savonea într-o declarație de presă la sediul CSM.

”În principal pentru două motive: primul, o ingerință gravă în activitatea procurorilor, activitatea de urmărire penală și al doilea pentru acțiuni de subminare a autorității CSM în calitatea sa de garant al independenăței justiției”, a adăugat șefa CSM.

Tensiunile din ultima perioadă sunt alimentate de lipsa cvorumului ședințelor în plen ale instituției. Astăzi a fost programată o nouă ședință pentru care ordinea de zi prevedea o a șasea încercare de numire a Adinei Florea la conducerea Secției pentru Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).  La ședință doar 13 dintre cei 19 membrii au fost prezenți, iar cvorumul necesar pentru desfășurarea unei ședințe în plen este de 15 membrii, potrivit art. 17 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii.

De la ședința CSM au lipsit procurorii Tatiana Toader, Cristian Ban, Florin Deac, dar și procurorul general Bogdan Licu, fiind într-o ședință la Parchetul General. Totodată, procurorul  Andrei Solomon se află în concediu De asemenea, Ana Birchall se află la Luxembourg, acolo unde a avut loc consiliul JAI.

Adina Florea a promovat concursul pentru funcţia de procuror şef al SIIJ în luna iunie, însă ea nu a fost numită efectiv, deoarece şedinţele convocate de Lia Savonea pe această temă au fost amânate din lipsă de cvorum, după ce majoritatea procurorilor din CSM şi câţiva judecători au refuzat să se prezinte.

Atac terorist într-un oraș din Germania. Un bărbat a furat un camion și a rănit 16 persoane

Articolul precedent

Noi norme la nivel european pentru whistleblowing. Firmele și instituțiile sunt obligate să aibă un departament special pentru plângerile angajaților

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual