sursa foto: romanialibera.ro
FactualSpot

Ședința în plen a Senatului de astăzi ar putea aduce noul președinte al camerei. Află care sunt propunerile grupurilor parlamentare și procedura de numire

0

În contextul separării coaliției de guvernare. liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și-a dat demisia din fruntea Senatului. Astăzi, forul superior al Parlamentului își va alege un nou președinte care să conducă activitatea parlamentară a camerei. Potrivit Mediafax, înainte de plen, va exista o altă şedinţă a Biroului Permanent în Senat. Până la momentul alegerii noului președinte, interimatul este deținut de senatorul PSD, Argeş Şerban Valeca.

Pe lista propunerilor înaintate de grupurile parlamentare se află:

  • Teodor Meleșcanu, din partea PSD;
  • Iani Popa, propunerea susținută de ALDE;
  • Alina Gorghiu, propunerea înaintată de PNL și susținută de UDMR și PMP;

Reamintim faptul că, potrivit regulamentului Senatului, fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.

În urmă cu o săptămână, PSD a anunțat susținerea lui Meleșcanu pentru șefia Senatului. Reacția ALDE, exprimată după o ședință a conducerii centrale a partidului, a fost să anunțe că, de acum înainte, persoanele care, fără acceptul sau susținerea partidului, acceptă funcții,  își vor pierde calitatea de membru ALDE. Potrivit declarațiilor făcute atunci de către Călin Popescu Tăriceanu, Meleșcanu și-a cerut scuze în fața colegilor de partid pentru situația creată, însă candidatura lui pentru președenția Senatului se pare că rămâne în picioare. Ieri seară, Viorica Dăncilă a anunțat că, în cadrul Comitetului Executiv PSD, s-a stabilit ca partidul său să îl susțină în continuare pe  Teodor Meleşcanu pentru funcţia de preşedinte al Senatului.

În ceea ce privește candidatul PNL, Kelemen Hunor a declarat, săptămâna trecută că UDMR ar susţine candidatura liberalului Alinei Gorghiu pentru şefia Senatului, dacă aceasta va exista.Şi liderul PMP Eugen Tomac a anunţat că partidul o va susţine pe Alina Gorghiu pentru această funcţie.

Care este procedura de alegere a președintelui Senatului

În conformitate cu Regulamentul Senatului,  Preşedintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. [art.23, alin(1)]

Candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi, va fi declarat Președintele Senatului. În acest sens, va fi întocmit un proces-verbal pentru constatarea voturilor de către o comisie constituită din câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar.

Dacă niciun candidat nu a întrunit numărul de voturi necesar se organizează noi tururi de scrutin, la care participă primii 2 candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi sau, după caz, toţi candidaţii care s-au clasat pe primul loc, la egalitate de voturi, ori primul clasat şi toţi candidaţii care s-au clasat pe locul al doilea, cu un număr egal de voturi. Condiția pentru a fi numit Președinte al Senatului rămâne aceeași, obținerea votului majorității membrilor prezenți.

Nicio veste despre concursul de admitere la INM. Două asociații de magistrați cer CSM urgentarea procedurilor de organizare

Articolul precedent

”Înălțarea lui Pandele” are loc la fiecare început de an școlar

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual