sursa foto: gov.ro
FactualSpot

Ședința de Guvern aduce modificări cadrului normativ al stării de alertă: Prim-ministrul Orban preia conducerea CNSSU

0

Începând cu ora 11:30, membrii Guvernului s-au reunit într-o ședință în cadrul căreia urmează să fie adoptate ordonanțe importante privind aspectul trecerii statului de la regim de stare de urgență, la un regim mai relaxat, dar care va aduce în continuare măsuri restrictive pentru prevenirea și combaterea pandemiei COVID-19, anume starea de alertă.

Astăzi Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență va declara starea de alertă. Tot astăzi, o dată cu declararea stării de alertă, CNSSU va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viața și sănătatea românilor. Aceste măsuri vor avea caracter de obligativitate și vor fi stabilite în baza OUG 21/2004 care stabilesc starea de alertă. „Nimic nu ne va împiedica să luăm toate măsurile necesare pentru a face față provocărilor acestei epidemii.”a anunțat premierul Orban, la începutul ședinței de Guvern.

O decizie importantă anunțată de premierul Ludovic Orban, adoptată împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, este aceea de a întări autoritatea CNSSU. Guvernul va modifica OUG 21/2004, cadrul legislativ al stării de alertă, astfel încât conducerea CNSSU va fi asigurată chiar de prim-ministru și secondată de 3 vicepreședinți:

  • Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela,
  • Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei publice, Ion Ștefan
  • Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

În cadrul ordonanței e urgență ce va fi adoptate, prim-ministrul a anunțat că se va ține cont de decizia Curții Constituționale pronunțate ieri în privința OUG 21/2004: prin instituirea și managerierea regimului stării de alteră nu vor putea afecta drepturile și libertățile fundamentale.

Totodată, prim-ministrul a solicitat tuturor miniștrilor să emită, împreună cu INSP și cu colaborarea Grupului de suport tehnico-științific, toate ordinele privind normele se sănătate și securitate a muncii care trebuie respectate în toate activitățile, atât pentru cele unde nu au existat restricții cât și în domeniile în care se ridică restricțiile.

Pe ordinea de zi a Guvernului se află și un proiect de urgență pentru modificarea OUG 114/2018  privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, ca urmare a unei decizii ÎCCJ.

De asemenea, membrii Guvernului vor adopta o OUG prin care vor prelungi măsuri adoptate pe perioada stării de urgență necesare pentru trecerea la starea e alertă, în special măsurile care vizează drepturile și facilitățile acordate cetățenilor pentru a le ușura obligațiile financiare pe perioada situației de urgență.

Premierul Orban a transmis un mesaj simplu cetățenilor români: „Fiți responsabili ca și până acum, respectați toate măsurile care sunt instituite de autorități pentru că aceste măsuri nu au alt scop decât acela de a vă apăra sănătatea, de a vă apăra viața, de a vă feri de pericolul infectării cu virusul COVID-19.”

Reluarea călătoriilor în Europa – Comisarul european pentru Transporturi face precizări pentru siguranța pasagerilor

Articolul precedent

Numărul românilor infectați cu COVID-19 a ajuns la 16.247. 9.053 de persoane s-au vindecat și 1.046 au decedat

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual