sursa foto: Administrația Prezidențială
FactualSpot

Ședința CSAT dezbate viitoarele măsuri de protecție împotriva coronavirusului

0

Președintele Klaus Iohannis a convocat miercuri, 26 februarie, începând cu ora 14:00, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru a stabili măsuri concrete privind monitorizarea și managementul virusului COVID-19, pe teritoriul României. În cadrul ședinței vor fi discutate măsurile luate de autorități și strategia gândită pentru combaterea unei epidemii la nivel național.

În acest moment, în România, 26 de persoane se află în carantină, iar 2.077 de persoane sunt monitorizate la domiciliu. În lume, virusul a fost depistat la 80.000 de oameni, în peste 30 de țări și a produs până acum peste 2.000 de decese, în special la persoane vârstnice sau cu probleme anterioare de sănătate.

Președintele Klaus Iohannis a făcut un apel la calm către cetățeni și i-a sfătuit să respecte normele de igienă, să se informeze corect și să ia seamă de recomandările medicilor: „Nu avem niciun caz de coronavirus înregistrat în România până în prezent, dar va trebui să fim pregătiţi, dacă lucrurile evoluează negativ. Ca atare, am decis să convoc Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru miercuri, 26 februarie, ora 14:00, pentru o informare privind măsurile concrete privind monitorizarea şi managementul unor potenţiale cazuri de infecţie cu noul coronavirus, precum şi strategia de combatere a unei potenţiale epidemii de coronavirus la nivel naţional”, a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.

Atribuțiile CSAT

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este autoritatea administrativă autonomă investită, potrivit Constituţiei, cu organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor care privesc apărarea ţării şi siguranţa naţională. Activitatea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării este supusă examinării şi verificării parlamentare.

Potrivit Legii nr. 415 din 27 iunie 2002 privind organizarea şi funcţionarea CSAT, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării are următoarele atribuţii:

a) analizează şi / sau propune, potrivit legii, promovarea:
  1. strategiei de securitate naţională a României şi a strategiei naţionale de apărare a ţării;
  2. strategiei militare a României;
  3. strategiilor de ordine publică şi siguranţă naţională ale României, în raport cu răspunderile instituţiilor abilitate;
  4. datelor, informărilor şi evaluărilor furnizate de serviciile de informaţii şi de celelalte structuri cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale.
b) la solicitarea Preşedintelui României, analizează şi propune măsuri pentru:
  1. instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă în întreaga ţară ori în unele localităţi;
  2. declararea mobilizării parţiale sau generale a forţelor armate;
  3. respingerea agresiunii armate îndreptate împotriva ţării;
  4. declararea stării de război şi încetarea sa;
  5. iniţierea, suspendarea sau încetarea acţiunilor militare.

Nava cu oi care s-a răsturnat în Portul Midia a fost adusă la cheu. Oile moarte vor fi incinerate

Articolul precedent

PNL și PSD luptă tacit: delegațiile nu aduc propuneri exprese pentru funcția de prim-ministru. Ordinea și programul consultărilor cu partidele și formațiunile politice parlamentare

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual