sursa foto: un.org
FactualSpot

Secretarul general al ONU avertizează că pandemia de COVID-19 generează o avalanşă de ură şi de xenofobie

0

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat, vineri, 08 mai, într-un comunicat de presă, că pandemia de coronavirus generează „o avalanşă de ură şi de xenofobie”, nefăcând referire la un anumit stat, dar apelând însă la reacții ferme ale partenerilor de a o stopa potrivit AFP, citat de AGERPRES.

Potrivit lui Guterres, „migranţi şi refugiaţi au fost acuzaţi că răspândesc virusul şi li s-a refuzat accesul la îngrijiri medicale”, iar „ideea dezgustătoare că pot fi sacrificate” persoanele în vârstă, care se numără printre cele mai vulnerabile, „a început să se răspândească.”

„Găsim ţapi ispăşitori, întreţinem teama. Ura faţă de străini se răspândeşte pe internet şi pe străzi. Teoriile conspiraţiilor cu caracter antisemit proliferează, iar musulmanii sunt victime ale unor atacuri legate de COVID-19”, a adăugat secretarul general al ONU. Acesta a mai avertizat și faptul că: „jurnaliştii, avertizorii de integritate, profesioniştii din sănătate, lucrătorii umanitari şi apărătorii drepturilor omului sunt luaţi ca ţintă pur şi simplu deoarece îşi fac meseria.”

„O acţiune fermă pentru a pune capăt discursurilor urii în întreaga lume” este necesară, potrivit lui Guterres, care le-a cerut, în special:

  • profesorilor „să se intereseze în stăpânirea instrumentelor digitale” de către tineri („un public captiv”),
  • reţelelor sociale „să facă mai mult împotriva conţinuturilor rasiste, misogine sau dăunătoare.”

Constituția României arată, în art. 4, alin. 2, că: „România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială.

Principiul interzicerii discriminării este reglementat la nivel european, în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, la art. 14: „Exercitarea drepturilor şi libertăţilor recunoscute de prezenta Convenţie trebuie să fie asigurată fără nicio deosebire bazată, în special, pe sex, rasă, culoare, limbă, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine naţională sau socială, apartenenţă la o minoritate naţională, avere, naştere sau orice altă situaţie.”

Klaus Iohannis lansează un nou atac spre opoziție: „românii se confruntă cu doi inamici, SARS-CoV2 și PSD”

Articolul precedent

La aniversarea de 75 ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, miniștrii afacerilor externe insistă pentru egalitatea tuturor statelor suverane

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual