sursa foto: stonemusic.it
Din practicăSpot

Se rejudecă procesul pentru „Stairway to Heaven” (Led Zeppelin) privind drepturile de autor

0

„Stairway to Heaven”, megahitul din 1971 al formației Led Zeppelin, cel care a definit rockul la radio timp de zeci de ani și i-a îmbogățit pe scriitorii săi, Jimmy Page și Robert Plant, a ajuns din nou în atenția judecătorilor. Pentru ultimii cinci ani, acesta a făcut subiectul unui caz de încălcare a dreptului de autor care a atras atenția industriei muzicale.

Motivul pentru care se cere rejudecarea este acela că judecătorul din Los Angeles ar fi oferit instrucţiuni eronate juriului, care nu ar fi cunoscut faptul că selecţia şi aranjamentul anumitor elemente muzicale pot încălca legea copyrightului.

Într-o audiere programată pentru luni, un complet format din 11 judecători ai Curții Federale de Apel din San Francisco va începe să analizeze dosarul cu privire la dreptul de autor asupra piesei.

Principala problemă pusă în discuție este cine a scris celebrul pasaj acustic de deschidere a melodiei – Mr. Page și Mr. Plant sau Randy Wolfe al trupei psihedelice Spirit a anilor ’60. O întrebare mult mai importantă care ar putea fi soluționată de instanță se referă la ceea ce constituie, mai exact, un cântec original, arată publicația The New York Times.

Cazurile care implică „Stairway to Heaven”, „Dark Horse” (hitul lui Katy Perry) și „Blurred Lines” al lui Robin Thicke au ridicat întrebări despre ce aspecte ale muzicii pot fi protejate prin drepturile de autor și care sunt libere de a fi preluate. Experții juridici și directorii muzicali speră la o clarificare din partea judecătorilor Curții de Apel din Statele Unite ale Americii, în cadrul procesului în care este implicată trupa Led Zeppelin.

„Cazurile de încălcare a drepturilor de autor muzicale sunt infinit mai dificile decât orice alt tip de caz de încălcare a dreptului de autor”, a declarat Paul Goldstein, un profesor la Stanford Law School, expert în materia drepturilor de autor.

Cântecul ”Taurus” a fost lansat în 1968, cu trei ani înainte de celebrul single ”Stairway to Heaven”, înregistrat în decembrie 1970 – ianuarie 1971, la Londra.

Led Zeppelin a câştigat procesul ce a vizat piesa „Stairway to Heaven”, în vara anului 2016, în care membrii trupei britanice au fost acuzaţi de plagiat.

Apple m-a făcut gay, susține un utilizator Iphone din Rusia

Articolul precedent

Ion Dragne castiga alegerile si ramane Decanul Baroului Bucuresti. Vezi rezultatele alegerilor.

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică