sursa foto: magnanews.ro
FactualSpot

Se anunță modificări majore în legislația electorală pentru parlamentare: cetățenii vor putea vota oriunde pe listele suplimentare

0

Pe lista suplimentară în agenda ședinței de Guvern a fost adăugat un proiect de Ordonanță de Urgență privind legea alegerilor parlamentare. Motivul invocat pentru necesitatea modificărilor în materie electorală a fost completarea vidului legislativ în privința organizării alegerilor anticipate.

Citește și explicații despre procedura de declanșare a alegerilor anticipate.

Membrii de guvern urmează să adopte OUG pentru modificarea și completarea Legii 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente. Potrivit surselor, executivul dorește să adopte norme specifice situației în care s-ar putea organiza alegeri parlamentare anticipate.

Mai mult, prin modificarea legislației electorale Guvernul ar putea schimba factorul principal al procesului electoral: numărul participanților la vot. Unul din amendamentele legii în vigoare face referire la posibilitatea cetățenilor de a vota oriunde la alegerile parlamentare,  pe listele suplimentare, existând o listă națională pentru alegeri.

Potrivit normelor actuale, cetățenii cu drept de vot își pot exprima opțiunea în cadrul alegerilor parlamentare numai la secția de votare la care au fost arondați în funcție de domiciliu sau reședință.

De asemenea, voturile din diaspora vor fi cumulate la scorul general al partidului candidat pentru a obține locuri în Senat și Camera Deputaților și nu vor mai fi centralizate pentru cele 12 locuri din Parlament special dedicate reprezentanților diasporei.

Utilizarea trotinetelor electrice a fost reglementată de Guvern. Care sunt regulile stabilite prin OUG?

Articolul precedent

Ce sanșe de supraviețuire are Guvernul Orban în fața moțiunii de cenzură

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual