sursa foto: stirilekanald.ro
FactualSpot

Schimb de amenințări: Iranul nu va mai respecta acordul nuclear, iar Trump pregătește noi sancțiuni Irakului

0

Prim-ministrul Republicii Irak,  Adel Abdul Mahdi, a cerut Parlamentului să ia măsuri urgente pentru a înlătura toate trupele străine de pe teritoriul statului, după ce a acuzat SUA de încălcarea suveranității Irakului.

Guvernul irakian trebuie să lucreze pentru a pune capăt prezenței oricăror trupe străine pe teritoriul irakian și pentru a le interzice să folosească spațiul terestru, aerian sau acvatic indiferent de motiv”, se afirmă în rezoluția adoptată duminică de către Parlament. Astfel, Guvernul este obligat să ia măsuri de expulzare a trupelor americane din Irak, după ce va anula cererea de asistență adresată coaliției coordonată de SUA, care operează în Irak împotriva rețelei teroriste Stat Islamic.

În plus, Administrația din Iran a anunțat duminică seară că nu va mai respecta Acordului de la Viena privind programul nuclear iranian (JCPoA -Joint Comprehensive Plan of Actionîncheiat în anul 2015 între SUA, China, Franța, Rusia, Marea Britanie și Germania împreună cu Uniunea Europeană. Așadar, limitele prevăzute pentru purificarea uraniului nu vor mai fi menținute, ceea ce ar putea însemna intenția de îmbogățire a uraniului sau a activităților de cercetare și dezvoltare în domeniul atomic.

Iranul va continua însă cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), afirmă un oficial de la Teheran citat de agenţia IRNA, potrivit Digi24.

Trump răspunde cu amenințări

În răspuns, președintele american Donald Trump amenință Irakul cu sancțiuni mult mai drastice decât cele luate față de Republica Islamica Iran, pentru decizia de expulzare a forțelor americane.

În ceea ce privește solicitarea de evacuare a trupelor americane, Trump spune că va accepta retragerea trupelor din Irak doar dacă statul va plăti înapoi  către SUA costul bazei militare aeriene construită acolo. „Avem o bază aeriană extrem de scumpă, care este acolo. A costat miliarde de dolari pentru a o construi, cu mult înainte de mandatul meu. Nu plecăm decât dacă ne vor plăti înapoi pentru asta”, a declarat Trump reporterilor americani, potrivit Digi24.

Mesajele publicate în acest weekend de Președintele Statelor Unite reprezintă amenințări directe asupra Iranului în cazul în care vor riposta printr-un atac asupra oricărei ținte americane.

 

Schimbul de amenințări vine în contextul în care vineri, generalul militar iranian Qasem Soleimani și un important comandant al poliției irakiene, Abu Mahdi al-Muhandis, au fost omorâți într-un atac al forțelor americane alimentând protestele anti-americane în Iran și Irak şi tensiunile deja existente.

În mai 2018 Trump a decis retragerea SUA din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, lucru care a tensionat relațiile Americii cu Iranul.

Premieră în România: arest preventiv pentru bărbatul care a spânzurat un câine în centrul Capitalei

Articolul precedent

DIICOT anchetează Federația Română de Fotbal pentru constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare și evaziune fiscală

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual