Sursa: realitatea.net
FactualSpot

Șansă pentru România: Klaus Iohannis pe lista scurtă pentru ocuparea funcției de Președinte al Consiliului European

0

Surse sigure, printre care și Financial Times, afirmă că Președintele României, Klaus Iohannis, se află pe lista scurtă a potențialilor candidați la funcția de Președinte al Consiliului European.

Întrebat de zvonurile conform cărora ar urma să devină preşedintele Consiliului European în locul lui Donald Tusk, Iohannis a răspuns că „nu e momentul să discutăm zvonuri”, conform Digi24.

În același timp, președintele PNL, Ludovic Orban a afirmat:

„Faptul că se vorbește despre posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să poată să ocupe o poziție atât de importantă cum este presedinția Consiliului European arată prestigiul de care se bucură, încrederea de care se bucură. Sunt convins că președintele are maturitatea necesară să ia decizia în acest caz. Normal că îmi doresc ca președintele Klaus Iohannis să fie candidatul nostru la Președinția României, dar pentru România prezența sa la conducerea Consiliului European ar oferi foarte multe oportunități și ar ajuta România din această poziție.”

Ce este Consiliul European? 

Consiliul European este compus din șefii de stat sau de guvern ai statelor membre [art. 15 alin. (2) din Tratat], precum și din președintele său și președintele Comisiei.

Competența Consiliului European vizează probleme strategice ale Uniunii Europene, precum și cele care țin de viitorul acesteia. De aceea, Consiliul European adoptă decizii cu un pronunțat caracter politic, decizii care pot rezolva și conflicte între statele membre, conflicte care nu au putut fi soluționate la un nivel inferior de reprezentare, spre exemplu în Consiliu.

Consiliul European este motorul dezvoltării Uniunii, decide/dezbate probleme de natură conceptuală, precum și schimbările importante în structura instituțională a Uniunii Europene, poate impune ținta pentru importante inițiative de natură constituțională care afectează funcționarea Uniunii, dezbate starea economiei europene văzute ca un tot, rezolvarea conflictelor este de asemenea o parte importantă a activității sale, are un rol central în inițierea și dezvoltarea strategiilor într-un domeniu dat, are rol central în politica externă a Uniunii Europene, ia în discuție aderarea în structurile Uniunii Europene a noi state. Mai mult, se poate ajunge la un acord cu privire la modificarea tratatelor de bază, cu efecte directe asupra unei eventuale cedări de atribuții din partea statelor membre. De aceea, administrarea Uniunii nu poate fi asigurată fără o instituție de nivel înalt, precum Consiliul European, instituție care a avut și are în continuare un rol fundamental în integrarea europeană.

Nu trebuie confundat cu alte instituții ale Uniunii Europene.

Mai multe detalii despre instituțiile Uniunii Europene, poți vizualiza AICI

Ion Țiriac, noul Președinte al FRT, acuză Banca Națională Română de „cel mai mare furt din epoca modernă”

Articolul precedent

Media a afirmat „Adidas a pierdut marca”, producătorii de fake-uri au sărbătorit, însă explicațiile juridice ne calmează pe toți

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual