sursa foto: sport.ro
Din practicăSpot

S-a răzbunat vandalizându-i autoturismul, însă acum, ce riscă ?

0

Un autoturism marca BMW a fost vandalizat în București de soția/iubita proprietarului, pentru un motiv clasic întâlnit de cele mai multe ori într-o poveste de dragoste: gelozia.

Dacă din nefericire v-ați regăsi vreodată în ipostaza proprietarului autoturismului în cauză (și aici ne referim la prima parte a poveștii, cea cu vandalizarea) probabil că v-ați întreba cum ar putea să răspundă făptuitorul.

Totodata, daca sunteti de partea cealalta a povestii, simtindu-va neîdreptățiți precum personajul feminin, poate ar fi bine sa vă gândiți și la motivele pentru care nu ar fi în regulă să puneți în aplicare o asemenea idee.

Oricum ar fi, vă vom expune în cele ce urmează consecințele ce pot decurge în urma săvârșirii unei astfel de fapte.

Sursa: sport.ro

Răspunderea delictuală pentru fapta proprie

Indiferent de mesajul pe care ați vrea să îl transmiteți printr-o astfel de metodă, libertatea de exprimare conferită prin textul Constituției la art.30  este limitată.  În alin(6) al art.30 legiutorul prevede că „libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.” 

Luând în considerare textele din Codul Civil de la art.14 : „Orice persoană fizică sau persoană juridică trebuie să îşi exercite drepturile şi să îşi execute obligaţiile civile cu bună-credinţă, în acord cu ordinea publică şi bunele moravuri.” și art. 15 „Niciun drept nu poate fi exercitat în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul ori într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe.”

Mai mult, prejudiciul nu este doar unul ce priveste demnitatea, el este si unul material, constand in alterarea bunului proprietarului.

Astfel putem merge pe calea unei acțiuni civile în răspundere delictuală pentru a obliga persoana care a săvârșit o asemenea fapta la acoperirea prejudiciului.  Pentu a se atrage răspunderea civilă delictuală, este necesară întrunirea condițiilor generale, respectiv:

  • existența faptei ilicite concretizate în exercitarea abuzivă a dreptului
  • existența unui prejudiciu
  • legătura de cauzalitate dintre fapta ilicită și prejudiciu
  •  vinovăţia.
Răspunderea penală pentru distrugere

Există însă și calea unei acțiuni penale pentru săvârșirea infracțiunii reglementate la art.253 alin(1) Cod Penal Distrugerea.

Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Acțiunea penală pentru această infracțiune se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, potrivit alineatului 6 al articolului 253.

Concluzionand, ori cat de mare ar fi durerea si ori cat de dulce ar parea razbunarea, cel mai bine ar fi sa te bucuri la un pahar de vin ca ai scapat de un asemenea om 🙂

Calendarul Adunării Generale de Alegere a Organelor de Conducere a Baroului București

Articolul precedent

Familia Alexandrei a confirmat decesul acesteia

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică