sursa foto: coltisorderomania.ro
FactualSpot

S-a lansat o nouă ediție a Monitorului orașelor culturale și creative, program al Comisiei Europene. Șase orașe participante din România

0

Comisia Europeană a lansat ieri, 8 octombrie, cea de-a doua ediție a programului său, Monitorul orașelor culturale și creative, un instrument conceput pentru a compara și stimula potențialul creativ și cultural al orașelor europene, care este vital pentru stimularea creșterii economice și a coeziunii sociale.

Monitorul pentru orașe culturale și creative este conceput pentru a ajuta oamenii politici la nivel național, regional și municipal să identifice punctele tari și oportunitățile locale și să-și identifice orașele în conformitate cu centrele urbane similare, folosind date cantitative și calitative. Monitorul pentru orașe culturale și creative este astfel un instrument de promovare a schimbului reciproc și de învățare între orașe. Pentru cercetători, grupul de date comparabile este de așteptat să genereze noi întrebări și perspective asupra rolului culturii și creativității în bunăstarea socială și economică a orașelor.

Monitorul este relevant pentru toate tipurile de oraș și face posibilă analiza comparativă între cinci grupuri de orașe diferite, pe baza unei populații similare, a ratei de ocupare a forței de muncă și a bogăției, pentru a ajuta autoritățile locale să interpreteze rezultatele în funcție de performanțele orașelor similare.

„Prima ediție a Monitorului orașelor culturale și creative (ce a fost lansată în iulie 2017) s-a dovedit a fi un succes, permițând orașelor din întreaga Europă să stimuleze dezvoltarea printr-o valorificare mai bună a patrimoniului cultural. Am convingerea că cea de a doua ediție, extinsă, va fi utilă în egală măsură pentru autoritățile municipale, pentru sectoarele culturale și creative și pentru cetățeni. Monitorul este un exemplu excelent al modului în care Centrul Comun de Cercetare poate să responsabilizeze factorii de decizie politică și să contribuie la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor prin intermediul unor instrumente tangibile, bazate pe elemente concrete”, a declarat Tibor Navracsics, comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, responsabil al Centrului Comun de Cercetare.

Proiectul utilizează informații cantitative și calitative cu scopul de a măsura potențialul cultural și creativ al orașelor. Informațiile cantitative ale monitorului sunt adunate și sintetizate în 29 de indicatori individuali cu relevanță pentru nouă dimensiuni politice, care reflectă trei fațete majore ale vitalității culturale și socioeconomice a orașelor, și anume:

  • Dinamismul cultural, care măsoară „pulsul” cultural al unui oraș în materie de infrastructură culturală și participare la cultură.
  • Economia creativă, care reflectă măsura în care sectoarele culturale și creative contribuie la economia unui oraș în ceea ce privește ocuparea forței de muncă și inovarea.
  • Mediul propice, care identifică activele corporale și necorporale care ajută orașele să atragă talente creative și să stimuleze implicarea în cultură.

Față de prima ediție, anunță site-ul Comisiei Europene, proiectul din 2019 aduce câteva caracteristici noi, printre care:

  • numărul total de orașe participante a ajuns la 190, în urma includerii a 22 de orașe noi din 14 state membre;
  • dinamismul cultural al Europei este perceput mai bine și într-un mod mai activ ca urmare a folosirii unor noi surse de date web (OpenStreetMap);
  • aspectele legate de incluziunea socială sunt plasate în centrul cercetării, alături de bunăstarea economică, ca urmare a noilor concluzii trase pe baza analizei spațiale.

Monitorul a fost creat de Centrul Comun de Cercetare (serviciul științific și de cunoaștere al Comisiei, cu sediul la Bruxelles) și este însoțit de un instrument online reorganizat care permite orașelor să adauge date proprii pentru o acoperire și o analiză comparativă mai aprofundate. Pe lista orașelor participante, se află și orașe din România, și anume: București, Timișoara, Sibiu, Baia-Mare, Cluj-Napoca și Iași. Monitorul ar urma să fie actualizat o dată la doi ani.

116 000 – Linia telefonică europeană de asistență pentru copii dispăruți

Articolul precedent

Proiectul legislativ propus de Liviu Dragnea privind dublul standard de calitate a produselor a fost adoptat de Senat

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual