sursa foto: europol.europa.eu
FactualSpot

S-a lansat o campanie europeană de prindere a persoanelor urmărite pentru infracțiuni sexuale în 19 state

0

Poliția Română, alături de agențiile de aplicare a legii din alte 18 state europene și Europol, a lansat o campanie de creștere a gradului de informare publică, în scopul prinderii persoanelor căutate pentru săvârșirea de infracțiuni de natură sexuală, potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

„Unele dintre cele mai periculoase persoane din toată Europa, căutate pentru săvârșirea de infracțiuni de natură sexuală, sunt în atenția polițiștilor”, arată comunicatul.

În scopul de a aduce agresorii sexuali în atenția publicului, a fost lansată o campanie de informare, în 19 state europene, prin care oamenilor li se cere sprijinul în scopul depistării unora dintre cele mai periculoase persoane, căutate pentru săvârșirea de infracțiuni de natură sexuală. În acest sens, agențiile de aplicare a legii din Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, România, Spania, Suedia și Regatul Unit al Marii Britanii și-au unit forțele.

19 persoane urmărite, câte una din fiecare stat, suspectate de comiterea unor infracțiuni de natură sexuală sau condamnate pentru astfel de fapte, au fost alese să apară, timp de mai multe săptămâni, pe site-ul european al urmăriților most wanted – www.eumostwanted.eu, iar, pe durata campaniei, agențiile de aplicare a legii din statele participante vor mediatiza imaginile persoanelor căutate în mediul online, inclusiv pe social-media, astfel încât site-ul să devină cât mai cunoscut.

„Nu este timp de pierdut, ajutați-ne să prindem aceste persoane urmărite! Dacă recunoașteți vreuna dintre persoanele căutate sau aveți date despre ea și le furnizați poliției, veți contribui la o Europă mai sigură. Informațiile pot fi transmise și în mod anonim, prin intermediul site-ului www.eumostwanted.eu, iar Europol le va pune la dispoziția autorităților din țările respective”, se mai precizează în comunicatul IGPR.

Campaniilor desfășurate anterior s-au dovedit a fi extrem de utile, cu informații extrem de valoroase: de la lansarea, în anul 2016, a proiectului www.eumostwanted.eu, 91 de persoane urmărite de diferite state, care apăreau pe site, au fost arestate.

Persoana urmărită de Poliția Română, în această campanie, este Ioan Grad, de 56 de ani, din Vișeu de Sus, Maramureș. Bărbatul a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru viol, lipsire de libertate în mod ilegal și ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice. Semnalmente: înălțime – 1,90 metri, greutate – 130 de kilograme, robust, ochi albaștri, păr șaten, chelie frontală.

E.N. – F.A.S.T. (European Network of Fugitive Active Search Teams – Rețeaua Europeană a Unităților de Căutare Activă a Urmăriților) înglobează toate structurile naționale de „Urmăriri”, cu sprijinul Europol, pentru a realiza o cooperare mai strânsă între statele membre ale Uniunii Europene, în ceea ce privește localizarea, arestarea și predarea persoanelor urmărite în baza mandatului european de arestare.

Mandatul european de arestare

Mandatul reprezintă o cerere pe care o face o autoritate judiciară dintr-o țară UE în scopul arestării unei persoane într-o altă țară membră și predării acesteia pentru urmărirea penală sau pentru executarea unei pedepse privative de libertate ori a unui ordin de reținere emis în prima țară. Mecanismul se bazează pe principiul recunoașterii reciproce a hotărârilor judecătorești și este operațional în toate țările UE.

În executarea unui mandat european de arestare, autoritățile naționale trebuie să respecte drepturile procedurale ale persoanelor suspecte sau acuzate, precum dreptul la informare, dreptul de a avea un avocat, dreptul de a beneficia în mod gratuit de un interpret sau orice alte drepturi prevăzute de legislația statului în care a avut loc arestarea.

Spre deosebire de procedura extrădării, mandatul european de arestare prezintă anumite avantaje, unul dintre aceastea fiind chiar dezbătut în cauza prezentată mai sus, și anume: absența ingerinței politice. Acest lucru ar trebui să semnifice  faptul că deciziile în privința unui mandat de arestare sunt luate exclusiv de autoritățile judiciare, fără implicații politice.

Nicolae Bănicioiu rămâne fără imunitate parlamentară. Urmărirea sa penală va fi demarată. Explicaţii juridice

Articolul precedent

Persoanele asigurate medical au dreptul la screening gratuit. Modificări adoptate de Parlament privind drepturile pacientului

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual