sursa foto: epochtimes-romania.com/ Ciprian Dimbean
FactualSpot

S-a încheiat perioada de înscriere la votul pentru alegerile parlamentare pentru românii din străinătate. Aproape 40.000 de români din diaspora s-au înscris pentru votul prin corespondență

0

Într-un comunicat de presă, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că peste 43.000 de alegători români cu domiciliul sau reședința în străinătate s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro. Românii din străinătate au avut la dispoziție peste 5 luni pentru a se preînregistra pe acest portal, perioada de înscriere începând la data de 1 aprilie 2020, până la data de 22 octombrie 2020.

Cele mai multe cereri au venit de la românii din:

  • Marea Britanie – 9.224,
  • Germania – 5.772,
  • Italia – 3.378,
  • Spania – 3.338,
  • Franţa – 2.769.

Cei mai mulți cetățeni români cu domiciliul sau reședința în străinătate au optat pentru votul prin corespondență, respectiv 39.239, pe când 3.939 au ales votul la secția de votare. Potrivit unui raport OECD din 2019, diaspora este alcătuită din peste 5,6 milioane de români.

În cursa pentru un loc de parlamentar la alegerile din 6 decembrie pentru românii din străinătate s-au înscris opt formaţiuni politice (76 de candidați) şi doi candidaţi independenţi.

Când au loc alegerile?

Votul fizic se va desfășura pe parcursul a două zile, potrivit modificărilor aduse în luna septembrie de Parlament (Legea 202/2020):

  • Votarea în țară se desfășoară într-o singură zi, care poate fi numai duminica.
  • În străinătate, votarea se desfășoară și pe parcursul zilei de sâmbătă imediat anterioară datei votării. În străinătate, în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 7,00 și se încheie la ora locală 21,00”

Votul prin corespondență

Plicurile cu buletinele de vot trebuie să fie trimise către tine până cel târziu pe data de 11 noiembrie 2020.

Dacă optezi pentru votul prin corespondenţă, dar plicul cu votul tău nu ajunge la biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, vei putea vota la secţie.

Votul fizic, dificil de organizat în mai multe state

Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, a recomandat românilor din diaspora votul prin corespondență, în detrimentul votului în secțiile de votare, întrucât, multe state, și de la nivelul Uniunii Europene, dar și din afara spațiului european, vor interzice cel mai probabil înființarea de secții de votare atât în afara misiunilor diplomatice, cât și în interiorul acestora.

„Le recomand tuturor românilor din diaspora să opteze pentru votul prin corespondență, ca modalitate sigură şi comodă de vot la distanță, fără costuri și fără riscuri, mai ales în contextul incertitudinii legate de evoluția pandemiei de coronavirus”, a mai declarat președintele Autorității Electorale Permanente.

Focuri de armă trase în Capitală: patru bărbați au fost prinși în flagrant furând catalizatoare de la mașini

Articolul precedent

5.028 de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore. România a depășit 200.000 de infectări de la începutul pandemiei

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual