sursa foto: newsweek.ro
FactualSpot

Rovana Plumb – viitorul comisar european din partea României, audiat de Comisia JURI pentru neconcordanțe în declarațiile de avere

0

Rovana Plumb a fost somată joi, de către Comisia pentru afaceri juridice (JURI) a Parlamentului European, să clarifice discrepanțele între cele două declarații de avere pe care le-a depus, în România și la Bruxelles. Ea urmează, de asemenea, să fie audiată într-o ședință comună a Comisiilor pentru Mediu (ENVI) și Transporturi (TRAN) ale Parlamentului European pentru postul de comisar european pentru Transporturi miercuri, 2 octombrie.

Însă, din cauza suspiciunilor apărute la Bruxelles cu privire la declarația de avere pe care a depus-o la Parlamentul European, în care nu ar fi declarat unele împrumuturi, șansele de a fi validată pentru a deveni comisar european pot scădea considerabil.

Declarația Rovanei Plumb depusă la Bruxelles conține 6 pagini, cu informații despre venituri, cheltuieli, bani din conturi și proprietăți. Însă jurnaliștii germani de la Süddeutsche Zeitung vorbesc despre lipsa de conformitate a declarației de avere cu Codul de conduită al Comisiei Uniunii Europene, în sensul că Rovana Plumb nu ar fi inclus pe listă și împrumuturile pe care le raportase anterior Parlamentului României.

”Din aceste documente disponibile pe internet, se pare că Plumb a încasat un credit de 800.000 de euro în 2007 de la o filială Société Générale (SG), care se încheie în 2030. În anexa 1 – „Declarația de interese” – Codul de conduită pentru potențiali comisari, împrumutul lipsește: numește doar patru loturi și trei case din provincie și două apartamente în București.

Cu toate acestea, există și mai multe particularități: venitul din documentele românești este pensia soțului ei de 4000 de euro. Ca deputat, Plumb a câștigat aproximativ 14 000 de euro pe an,  a declarat că a donat aproape întreaga sumă PSD (așa cum s-a întâmplat în 2016). În 2019, ea a declarat că a donat chiar 170.000 de euro partidului pentru alegerile europene, în care a fost candidata de vârf”, arată publicația germană, iar atunci când i-au cerut Rovanei Plumb lămuriri nu au primit niciun răspuns.

Comisia JURI i-a cerut Rovanei Plumb să traducă declarația depusă în țară și să ofere informații suplimentare în legătură cu un împrumut pe care nu l-a prezentat în detaliu.

În declarația de avere a Rovanei Plumb din acest an figurează un împrumut de 800.000 de euro la o bancă, scandent în 2030, precum și un împrumut de 800.000 de lei de la o persoană fizică, pe nume Elena Loghin. În același document apare informația că Rovana Plumb a donat partidului 800.000 de lei, sumă care ar reprezenta contribuția de campanie cerută candidaților la europarlamentare, prin urmare s-ar putea spune că a împrumutat acei bani de la Elena Loghin pentru a face donația la PSD. Rovana Plumb a refuzat să spună cine este Elena Loghin care i-a pus la dispoziție 800 000 de lei, când a fost întrebată de Digi24.

Europarlamentarul Daniel Freund consideră că: „Aceste neconcordanțe trebuie clarificate înainte de a putea continua procesul de numire”. Partidul Verde, însă, este de părere că: „Avem nevoie de o autoritate independentă de investigare care să împiedice ocuparea locurilor de muncă europene de top cu politicieni dubioși

Așa cum am arătat AICI, Comisia Europeană își pregătește componența pentru noul mandat ce va începe la data de 1 noiembrie 2019 (pentru 5 ani). La 16 iulie 2019, Parlamentul European a ales-o pe Ursula von der Leyen (Germania) în funcția de viitor președinte al Comisiei Europene.

Grațiela Gavrilescu, acte de război împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu

Articolul precedent

Klaus Iohannis și-a depus candidatura. Aplauze de la susținători pentru șeful statului

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual