sursa foto: Facebook/rovanaplumb
FactualSpot

Rovana Plumb a pierdut șansa de a fi comisar european. Comisia Juridică a respins candidatura acesteia

0

Joi dimineață, în cadrul unei audieri excepționale, Comisia pentru afaceri juridice (JURI) a Parlamentului European a respins candidatura Rovanei Plumb. Europarlamentarul a fost chemat astăzi pentru a da lămuriri cu privire la neconcordanțele dintre cele două declarații de avere depuse, la Bruxelles, respectiv la București.

Ea urma să fie audiată într-o ședință comună a Comisiilor pentru Mediu (ENVI) și Transporturi (TRAN) ale Parlamentului European pentru postul de comisar european pentru Transporturi miercuri, 2 octombrie, însă, se pare că nu a fost suficient de convingătoare pentru membrii comisiei. Așa cum am menționat anterior, Comisia JURI i-a cerut Rovanei Plumb să traducă declarația depusă în țară și să ofere informații suplimentare în legătură cu un împrumut pe care nu l-a prezentat în detaliu.

„În favoarea Rovanei Plumb au votat 6 europarlamentari. Impotriva Rovanei Plumb au votat 15 europarlamentari. S-au abtinut 2 europarlamentari. Fara avizul Comisiei Juridice audirea din Comisia de Transport nu poate avea loc”, a precizat Siegfried Mureșan în postarea publicată pe Facebook.

O dată ce lista comisarilor europeni a fost adoptată de către Consiliul Uniunii Europene, următoarea etapă pentru numirea comisarilor ar fi fost audierile desfășurate de comisiile parlamentare relevante. Ultima etapă ar constat în obținerea unui vot de aprobare din partea Parlamentului European asupra Comisiei Europene ca organ colegial și numirea acestuia în funcție de Consiliul European, hotărând cu majoritate calificată.

Însă pentru Rovana Plumb și alți 9 comisari propuși a intervenit o etapă suplimentară în procedura de numire a Comisiei. Aceștia au fost obligați să ofere clarificări comisiei juridice, cea care se asigură că niciunul dintre candidați nu este în situația unui potențial conflict de interese.

Așa cum am arătat AICI, Comisia Europeană își pregătește componența pentru noul mandat ce va începe la data de 1 noiembrie 2019 (pentru 5 ani). La 16 iulie 2019, Parlamentul European a ales-o pe Ursula von der Leyen (Germania) în funcția de viitor președinte al Comisiei Europene.

PSD are probleme cu banii. AEP refuză să deconteze sumele cheltuite în campania alegerilor europarlamentare

Articolul precedent

Președintele AEP susține diminuarea numărului de semnături cerute pentru înscrierea la alegerile prezidențiale: 10% din numărul semnăturilor cerute în prezent

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual