sursa: AFP PHOTO / VIETNAM AIRLINES
FactualSpot

Românii plecați temporar în Italia vor fi repatriați cu ajutorul curselor aeriene speciale organizate de MAE

0

Ministerul Afacerilor Externe împreună cu Ministerul Transporturilor anunță că vor organiza mai multe curse de tip charter care să faciliteze repatrierea unor cetățeni români aflați cu titlu temporar în străinătate. Revenirea lor în țară a fost blocată de măsurile adoptate atât într-o etapă incipientă de România, anume suspendarea tuturor zborurilor din Italia sau din România spre Italia, cât și de măsurile întreprinse de celelalte state europene pentru gestionarea și prevenirea epidemiei de COVID-19.

O primă cursă este programată sâmbătă, 21 martie, din Torino în București. Autoritățile anunță că detaliile privind organizarea acestor curse de tip charter vor fi comunicate în timp util cetățenilor români care sunt eligibili a reveni în țară.

Pentru ca un cetățean român să poată fi repatriat cu ajutorul zborurilor efectuate cu aeronave de stat aceștia trebuie să se încadreze în categoria celor care:

  • au efectuat o călătorie cu titlu temporar;
  • sunt lucrători sezonieri în Italia;
  • sunt stabiliți în Italia, însă au fost afectați de restrângerea drastică a activităților economice din acel stat încât nu mai au resursele necesare pentru a rămâne;
  •  se află în situații deosebite, fără posibilități reale de a continua prezența pe teritoriul italian.

Cetățenii români cu domiciliu sau reședința stabilită în alt stat sunt rugați să respecte cu strictețe recomandările autorităților din acel stat și să nu realizeze deplasări către România, ori deplasări care nu sunt urgente în alte state, deoarece pot întâmpina dificultăți din cauza restricțiilor  mpuse de statele de tranzit și pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecției cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranța celor de acasă.

Amintim recomandarea autorităților române pentru  turiștii sau cetățenii români aflați temporar în străinătate, de a reveni de urgență în țară.

Cel mai probabil autoritățile din subordonarea celor două ministere vor continua organizarea zborurilor efectuate cu aeronave de stat pentru repatrierea cetățenilor aflați și în alte state. Miercuri a fost facilitată repatrierea a 100 de cetățeni români (74 din Malta și 26 din Egipt) iar ieri alți 89 de cetățeni români au fost aduși în țară din Spania.

Toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către România au fost suspendate pentru 2 săptămâni începând cu 18 martie ora 18.00, iar suspendarea tuturor zborurilor spre Italia și din Italia spre România a fost și ea prelungită până pe 6 aprilie.

ONG-ul FILIA a depus plângere la Parchet împotriva Danei Budeanu: Condamnăm orice formă de violență, de denigrare a femeilor

Articolul precedent

Documentul privind impunerea restricției de circulație a persoanelor este doar o ciornă, anunță Grupul de Comunicare Stategică

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual