Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că Guvernul pregătește o ordonanță de urgență, care va fi adoptată, cel mai probabil, în ședința de joi a executivului, pentru a permite amânarea plății ratelor pentru o perioadă de 9 luni, atât pentru persoanele juridice cât și pentru persoanele fizice.
Măsura a fost anunțată și de Președintele Iohannis, la finalul ședinței de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19, la care au participat și Ministrul de Finanțe, împreună cu premierul și alți 4 miniștri.
„Practic, ratele pot fi amânate până la sfârșitul acestui an. Suntem convinși că până atunci economia își va reveni.” a spus Klaus Iohannis
Cîțu a mai precizat anterior că nu va fi nevoie de nicio hârtie doveditoare pentru eligibilitate și că a optat pentru această formulă ca să nu creeze probleme suplimentare de tip birocratic. Ministrul a subliniat că nu este vorba despre ștergerea ratelor ci doar despre o păsuire.
„Toți românii care vor cere” amânarea plății creditelor, printr-o procedură care urmează a fi stabilită, în doi pași: solicitare telefonic și confirmare e-mail/online, vor putea avea acces la această variantă.
Soluția a fost dezbătută împreună cu Banca Națională a României și alți actori ai sistemului bancar. Proiectul prevede o soluție pentru o perioadă mai îndelungată de timp, astfel încât după cele 9 luni, debitorii să nu fie obligați la restituirea ratelor într-o singură tranșă ci printr-o reeșalonare. Dobânzile nu se vor cumula. Implementarea proiectului este aprobată și de Asociația Europeană a Băncilor.
BNR spune că amânarea la plată nu trebuie asociată unei noțiuni de dificultate financiară a debitorului. „În situația unui moratoriu (amânare de plată) privat sau public, o astfel de operațiune nu este apreciată ca o măsură de restructurare, pentru că nu a avut loc din cauza unei dificultăți financiare a debitorului. Reglementările actuale permit împrumutătorilor (instituții bancare și nebancare) să amâne la plată creditele oricărei persoane fizice afectate de pandemia COVID-19, fără aplicarea condițiilor prevăzute din Regulamentul BNR nr.17/2012 privind unele condiții de creditare, cu modificările ulterioare, privind gradul de îndatorare, limitarea creditului funcție de valoarea garanției și durata maximă a creditului de consum” arată banca centrală într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Comentarii