sursa foto: consilium.europa.eu
FactualSpot

România va primi 79,9 miliarde de euro în următorii 7 ani. Liderii statelor europene au ajuns la o înțelegere pentru bugetul multianual 2021-2027

0

Președintele Klaus Iohannis a anunțat în această dimineață deznodământul negocierilor purtate pe parcursul a 4 zile în cadrul întrunirii Consiliului European de la Bruxelles.

România va beneficia de un buget în valoare de  79.917.000.000 euro pentru a realiza proiecte europene în reconstrucția țării.

Liderii statelor europene și ai instituțiilor UE au ajuns la un acord în ceea ce privește un pachet comun de bugete ce totalizează 1824,3 miliarde de euro, un plan stabilit atât pentru bugetul multianual european 2021-2027 cât și un plan de redresare a statelor afectate de criza COVID-19.

Este o zi istorică pentru Europa” a declarat președintele francez, Emmanuel Macron, după încheierea dezbaterilor finale din această dimineață.  Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că înțelegerea încheiată astăzi între cele 27 de state europene reprezintă un semn clar că Europa este o forță de acțiune.

Dezbaterile au pornit de la propunerea formulată în comun la întrunirea din februarie, ce a fost adaptată pentru a răspunde amenințărilor ridicare de pandemia cu noul virus și de la deciziile luate în planul de redresare a generațiilor viitoare ale Uniunii Europene, denumit Next Generation EU (NGEU).

Avem un acord. Şi un acord bun! Cu un buget de 1.074 miliarde euro pentru 2021-2027 şi un plan de relansare de 750 miliarde de euro, Uniunea Europeană nu decisese până acum să investească într-o manieră atât de ambiţioasă în viitor”, a explicat şefa guvernului belgian Sophie Wilmes.

Planul de recuperare al economiei europene din această recesiune istorică include subvenții în valoare de 390 de miliarde de euro și împrumuturi în valoare de 360 ​​de miliarde de euro datorită unui compromis cu așa-numitele state „frugale”: Olanda, Austria, Finlanda, Suedia și Danemarca.

Fondul inițial pentru recuperare era stabilit inițial la 500 de miliarde de euro provenite din subvenții și împrumuturi de 250 miliarde de euro ce au fost susținute și majorate la insistențele unei alianțe franco-germane.

„Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice.

Este, de asemenea, foarte important de știut că o parte semnificativă din acești bani vor fi folosiți pentru relansare, pentru revigorare economică.”   a declarat Președintele Iohannis la finalul întrunirii de la Bruxelles.

De astăzi intră în vigoare Legea carantinei și izolării. Grupul de comunicare strategică va transmite numărul de teste făcute unor persoane netestate anterior, separat de numărul persoanelor retestate

Articolul precedent

Aproape o mie de noi cazuri COVID-19 depistate într-o singură zi: 994 infectări și 36 decese. Analiza evoluției epidemiologice în România din ultimele 2 săptămâni

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual