sursa foto: observatorulph.ro
FactualSpot

România, țara celor mai multe decese în rândul bicicliștilor și pietonilor din întreaga UE conform statisticilor Eurostat

0

Eurostat, organismul Comisiei Europene care se ocupă cu statistica datelor la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, a efectuat un studiu referitor la numărul deceselor înregistrate în anul 2017 în urma accidentelor rutiere.

Rezultatele arată că și pentru 2017 numărul de decese înregistrate în accidente rutiere este aproximat la 25 000, la fel ca suma înregistrată începând cu 2013, după o scădere constantă de la 43 000 în 2007. Astfel, în 2017 media victimelor accidentelor rutiere este de 50/ milion de locuitori.

Clasamentul statelor membre UE a fost realizat în funcție de numărul persoanelor declarate decedate în urma accidentelor rutiere raportat la numărul total al populației. Datele au fost extrase din baza de date CARE (baza de date comunitară privind accidentele rutiere soldate cu moartea sau rănirea).

România ocupă primul loc în UE în statisticile referitoare la bicicliști și pietoni decedați în accidente rutiere

Studiul Eurostat arată statele membre UE cu cel mai ridicat și cel mai scăzut număr de decese în accidentele rutiere, în funcție de mijlocul de transport folosit.

Bulgaria ocupă cea mai înaltă poziție pentru categoria deceselor înregistrate în accidentele autoturismelor, cu 64 de decese la un milion de locuitori (date din 2016), media europeană fiind de 23.

În ceea ce privește statisticile referitoare la pietoni, România a înregistrat cel mai mare număr de decese raportat la un milion de locuitori, și anume 37, spre deosebire de media UE care este aproximativ de 3 ori mai mică. Danemarca este cea mai bine clasată țară europeană cu 3 decese la un milion de locuitori.

sursa foto: ec.europa.eu/eurostat

Când vine vorba de numărul bicicliștilor care au decedat în accidente rutiere raportat la totalul populaţiei, România este pe primul loc cu cu 10 decese la un milion de locuitori în anul 2017, la polul opus situându-se Cipru şi Luxemburg cu niciun deces. Acest lucru este îngrijorător, având în vedere că ciclismul este mult mai puțin răspândit la noi în țară, spre deosebire de alte țări europene care beneficiază de condiții pentru a populariza această alternativă de transport.

sursa foto: Eurostat

Decesele înregistrate în rândul pasagerilor autoturismelor au reprezentat aproape jumătate (46%) din totalul accidentelor rutiere mortale în 2017. Următoarea categorie de persoane care au sfârșit în urma unui accident rutier este cea a pietonilor, reprezentând un procent de 21%, urmată de motocicliști (15%), bicicliști (8%). Decesele care implică alte forme de transport rutier acoperă un procent de 10%.

Doar în România, în 2017, au fost înregistrate  1.951 de decese în urma accidentelor rutiere, dintre care 812 au fost decese înregistrate în rândul pasagerilor autoturismelor, 733  în rândul pietonilor şi 191 de astfel de cazuri în rândul bicicliştilor.

O zi importantă pentru relațiile externe ale țării! Președintele Iohannis va efectua astăzi vizita oficială la Casa Albă pentru a se întâlni a doua oară cu Donald Trump

Articolul precedent

Încep acțiunile de ridicare a vehiculelor staționate neregulamentar în capitală. Află ce costuri implică eliberarea vehiculului

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual