sursa foto: iqads.ro
FactualSpot

România se mobilizează, la un an de la cazul Caracal, cu ajutorul unui ONG care luptă pentru drepturile fetelor

0

La un an de la incidentul din Caracal, care a frapat o țară intreagă, unde Alexandra Măceșanu a fost răpită de Gheorghe Dincă, un ONG “Girl Up România”, format din 60 de liceeni din toată țara, luptă pentru drepturile fetelor și egalitatea acestora de șanse.

Pe plan internațional, Girl Up este un ONG parte din United Nations Foundations, care luptă pentru apărarea fetelor minore, susceptibile de a fi vulnerabile.

În 2016, statul român a fost condamnat la CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) pentru încălcarea obligației sale de a proteja legal împotriva tratamentelor degradante și de a urmări interesele superioare ale minorilor în aplicarea actelor de justiție.

Pe fondul condamnării, care s-a produs exact într-un caz (semnalat la CEDO) de viol încadrat ca act sexual cu un minor, statul și-a asumat un plan de acțiune — însă mentalitatea colectivă este greu de schimbat, România încă având dificultăți în protejarea minorilor.

Astfel, Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru implementarea unui registru a persoanelor care au comis infracțiuni sexuale asupra minorilor. În acest sens, o echipă de specialiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române lucrează pentru punerea în practică a prevederilor Legii nr.118/2019, Poliția Română având termen până la data de 31 decembrie 2020.

Infracțiunile vizate sunt cele de trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, exploatare a cerșetoriei, folosire a unui minor în scop de cerșetorie, folosire a serviciilor unei persoane exploatate, folosire a prostituției infantile, viol, agresiune sexuală, act sexual cu un minor, corupere sexuală a minorilor, racolare a minorilor, hărțuire sexuală, folosire abuzivă a funcției în scop sexual, pornografie infantilă, ultraj contra bunelor moravuri și incest.

Hong Kong amână alegerile pentru anul viitor din cauza virusului COVID-19

Articolul precedent

De la condamnare pe viață la eliberare condiționată – 65 de persoane au fost puse în libertate în ultimii 20 de ani

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual