sursa foto: cotidianul.ro
FactualSpot

România, republica discriminării și a urii dacă citești comentariile românilor la o știre cutremurătoare

0

Atunci când vine vorba de pedepsirea acțiunilor criminale sau violente, românii abordează o atitudine necruțătoare față de persoana suspecților în cauză, mai ales când văd exemplul altor state în care pedeapsa capitală este încă practicată.

Scopul prezentului articol nu este acela de a analiza dacă este juridică, proporțională sau morală o astfel de măsură. Scopul este acela de a observa modul în care românii au reacționat la o știre în care se vorbește de condamnarea la moarte fără asigurarea unui proces echitabil pentru deținuți.

Președintele statului american El Salvador, Nayib Bukele, a autorizat împușcarea de către poliție și armată a membrilor bandelor, în urma apariției unui val de crime și violențe, cu peste 25 de asasinate pe zi, comandate din închisoare de către interlopi.

Țara din America Centrală a înregistrat, vineri, 24 Aprilie, 24 de crime, din cauza ordinelor date de bandele din El Salvador. Acest fapt l-a determinat pe președintele Bukele să ordone o carantină de 24 de ore în închisorile în care se află membrii ai bandelor criminale, însă pe parcursul următoarelor 3 zile poliția a mai înregistrat 29 de omucideri, lucru ce a dus la înăsprirea măsurilor. Șeful administrației din El salvador a precizat că interlopii profită de faptul că forțele de ordine sunt ocupate să gestioneze pandemia de coronavirus.

Biroul de presă al președinției din El Salvador a făcut publice fotografii și înregistrări video cu măsurile drastice aplicate în penitenciare.

Surprizătoare este, însă, reacția cetățenilor români la știrea publicată de Digi24, exprimată în mediul online prin comentarii de apreciere.  Unele persoane susțin că aceeași metodă de sancționare ar trebui aplicată și inculpaților din România.

sursa foto: captură de ecran Facebook

sursa foto: captură de ecran Facebook

sursa foto: captură de ecran Facebook

sursa foto: captură de ecran Facebook

Alte persoane au amintit de anii de domnie ai lui Vlad Țepeș (1448, 1456-1462 și 1476), evocând “vremurile bune” din istoria Țării Românești. Vlad al III-lea Țepeș este cunoscut în toată lumea pentru că a executat mii de oameni prin tragere în țeapă.

sursa foto: captură de ecran Facebook

Revenind la zilele noastre, România a abolit pedeapsa cu moartea prin decretul-lege nr. 6 din 7 ianuarie 1990, abolire reconfirmată de Constituția României din 1991. Totodată, dreptul la viață este un drept fundamental, reglementat de Constituție în art. 22: Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate.

Lichidarea răufăcătorilor nu poate fi o soluție pentru o societate democratică în care orice are șansa de a-și apăra drepturile și libertățile în fața organelor judiciare abilitate să hotărască pedeapsa cuvenită în baza legii. Accesul liber la justiție este garantat de legea fundamentală la articolul 21.

Până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de condamnare, persoana ce constituie parte într-un proces judiciar este considerată nevinovată. Prezumția de nevinovăție este și ea garantată de Constituție la alin.(11) din articolul 23 intitulat libertatea individuală.

 

Bucureștiul se află pe primul loc în clasamentul orașelor care permit lucrul de acasă

Articolul precedent

(In)suficiență Constituțională în starea de urgență? Conferință online organizată de Lideri pentru Justiție

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual