sursa foto: coe.int
FactualSpot

România primește calificativul „nesatisfăcător” din partea GRECO pentru implementarea prevederilor recomandate. Rapoartele au fost publicate

0

În data de 9 iulie, la ora 11:00 au fost publicate atât pe site-ul oficial al Ministerului Justiției (www.just.ro) cât și pe pagina GRECO (www.coe.int/greco)

Grupul Statelor împotriva corupției (GRECO) este un organism al Consiliului Europei  înființat cu scopul de a ameliora capacitatea statelor membre de a lupta contra corupției.

În comunicatul de presă postat pe pagina GRECO cu ocazia publicării rapoartelor, este specificat faptul că România va rămâne sub supravegherea comisiei din cauza nivelului „global nesatisfăcător” de respectare a prevederilor recomandate. Astfel a fost solicitat autorităților române să asigure raportarea progreselor realizate până la data de 30 iunie 2020.

În Raportul de follow-up la Raportul ad-hoc privind România este analizată impementarea de către țara noastră a recomandărilor formulate de GRECO în 2018 referitoare la anumite aspecte ale proiectelor de amendamente [de atunci], care au devenit între timp legi. Este vorba despre Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii și Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

GRECO constată că doar una dintre cele cinci recomandări
specifice cuprinse în Raportul său ad-hoc a fost implementată. În plus, cele două recomandări reiterate din Runda a patra de evaluare sunt încă în curs de implementare în cadrul procedurii de conformitate aferente Rundei a patra.

În ceea ce privește Raportul interimar de conformitate din cadrul rundei a patra de evaluare, concluzia GRECO este că România  a implementat satisfăcător sau a tratat în mod satisfăcător patru din cele treisprezece recomandări cuprinse în Raportul de evaluare aferent Rundei a patra. Trei din recomandările celelalte sunt parțial implementate, iar șase rămân neimplementate.

Fostul lider de război congolez, Bosco Ntaganda, condamnat la Curtea Penală Intenațională

Articolul precedent

O româncă din Suceava trăiește visul american și candidează pentru o funcție în Senatul Statelor Unite ale Americii

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual