sursa foto: katehon.com/ Shutterstock
FactualSpot

România nu se încadrează în zona euro. „Nu îndeplinește niciun criteriu” arată raportul de convergență al Comisiei Europene

0

România nu îndeplineşte în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, se arată în raportul de convergenţă pe 2020 publicat miercuri de Comisia Europeană, citat de Agerpres.

România, alături de alte șase state membre UE care nu fac parte din zona euro (Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Polonia, Suedia) trebuie să îndeplinească următoarele patru condiții economice și financiare, cunoscute drept criteriile de convergență, stabilite în articolul 140 din TFUE și în Protocolul nr. 13 din TFUE:

  • stabilitatea prețurilor: rata inflației timp de un an în țara respectivă trebuie să nu depășească cu mai mult de 1,5 % cele mai mici trei rate naționale din zona euro;
  • finanțele publice: se asigură că acestea sunt solide și sustenabile prin limitarea deficitului și datoriei naționale la nu mai mult de 3 % și, respectiv, 60 % din produsul intern brut;
  • stabilitatea cursului de schimb: fluctuațiile monetare excesive sunt evitate timp de cel puțin doi ani prin participarea la mecanismul cursului de schimb, care reglementează ratele între țările membre ale zonei euro și țările din afara zonei euro;
  • convergența ratelor dobânzii: rata dobânzii pe termen lung în țara respectivă trebuie să nu depășească cu mai mult de două puncte procentuale rata realizată de cele trei țări ale UE având cea mai bună performanță.

Conform raportului de convergență realizat de Comisia Europeană, legislaţia din România nu este compatibilă în întregime cu tratatul, mai precis legea de funcționare a BNR contravine Tratatului de funcționare a Uniunii Europene (TFUE). Normele contradictorii art.130 din Tratat, care fac referire la principiul independenței băncilor centrale, se regăsesc în Legea nr.312/2004. Articolele propuse spre modificare fac referire la asigurarea independenței în Consiliul de administrare al Băncii și la obligația de raportare a veniturilor realizate la bugetul de stat, în proporție de 80%.

Un stat membru nu poate să îşi pună banca centrală într-o poziţie în care dispune de resurse financiare insuficiente pentru a-şi asigura sarcinile care îi revin în cadrul Sistemului European al Băncilor Centrale şi propriile sale sarcini naţionale”, subliniază Comisia Europeană.

Potrivit concluziilor raportului, Croaţia şi Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preţurilor,

Toate celelalte 6 state membre angajate la aderarea zonei euro îndeplinesc criteriul referitor la finanţele publice și criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung, iar doar Croația și Serbia îndeplinescu criteriul stabilității prețurilor.

Niciunul dintre statele membre menţionate  însă, nu îndeplineşte criteriul privind stabilitatea cursului de schimb, deoarece niciunul nu este membru al mecanismului cursului de schimb (ERM II): este nevoie de cel puţin doi ani de participare la mecanism, fără tensiuni grave, înainte de a adera la zona euro. Croația și Bulgaria sunt pregătite să se alăture ERMII, potrivit lui Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor.

Totodată, Comisia a analizat şi factorii suplimentari menţionaţi în tratat, care ar trebui luaţi în considerare la evaluarea caracterului durabil al convergenţei. În urma acestei analize a reieşit că statele membre din afara zonei euro sunt în genere bine integrate economic şi financiar în UE. Cu toate acestea, unele dintre ele se confruntă în continuare cu vulnerabilităţi macroeconomice şi/sau se lovesc de probleme legate de mediul lor de afaceri şi de cadrul instituţional.

Integrarea economică unui stat membru al UE în zona euro se face după decizia Consiliului ECOFIN (Formațiunea Afaceri Economice și Financiare a consiliului European) la propunerea Comisiei pe baza raportului de convergență. Miniștri economiei și finanțelor din cadrul Consiliului poartă consultări cu Parlamentul European şi Consiliul European pentru a decide dacă statul îndeplinește criteriile de adoptare ale monedei euro.

Dacă decizia este favorabilă, Consiliul ECOFIN face demersurile juridice necesare şi, pe baza unei propuneri din partea Comisiei şi după consultarea BCE, adoptă cursul de schimb la care va fi înlocuită moneda naţională cu moneda euro şi care va rămâne stabilit în mod irevocabil.

Impactul pandemiei provocate de coronavirus asupra rezultatelor raportului a fost limitat, întrucât majoritatea datelor istorice utilizate în raport se referă la perioada de dinainte de izbucnirea crizei, aşa cum se prevede în metodologia strict definită în tratat. Comisia a furnizat tuturor statelor membre o evaluare iniţială a implicaţiilor pandemiei în previziunile sale economice din primăvara anului 2020 şi propunerea sa ulterioară de recomandări specifice pentru fiecare ţară, ambele contribuind la elementele din acest raport care au permis conturarea unei perspective de viitor.

Terasele aplică Taxa pentru COVID-19. La ce amendă se pot aștepta proprietarii care nu anunță anticipat existența taxei?

Articolul precedent

Statuia lui Cristofor Columb, răsturnată de protestatarii din Virginia. Este cenzura o metodă de combatere a rasismului?

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual