sursa: romanialibera.ro
Video

România, noua groapă de gunoi a Europei?

0

Până de curând, China primea anual aproximativ 8 milioane de tone de plastic folosit, o mare parte din acestea provenind de la țările de vest ale Europei. Măsurile adoptate recent de Republica Populară Chineză au dus la interzicerea incinerării anumitor categorii de deșeuri și implici la stoparea acestor „importuri de gunoi”. Se crede că majoritatea deșeurilor vor fi trimise de acum în estul Europei.

În România, legislația referitoare la regimul deșeurilor prevede posibilitatea incinerării pentru diverse categorii de deșeuri, precum cuciucuri, ulei și plastic. Din această cauza,  românii au de suferit consecințe alarmante.

Canalul de televiziune France 24 a realizat un reportaj despre repercusiunile pe care le au de suferit românii din cauza prelucrării dăunătoare a deșeurilor.

Un exemplu relevant în acest sens este fabrica de ciment din satul Chișcădaga (județul Hunedoara) care este alimentată cu energie provenită din arderea deșeurilor.

Traiul locuitorilor din apropierea fabricii este pus în pericol de fumul toxic cauzat de incinerarea rezidurilor. Flora și fauna ariei învecinate sunt vizibil afectate iar sănătatea locuitorilor din zonă se deteriorează pe zi ce trece. Aerul a devenit aproape irespirabil iar mirosul de cauciuc ars este tot mai insuportabil pentru cei din jur.  Poluarea cauzată este chiar vizibilă prin stratul de praf și particule dăunătoare care se depune în mediul înconjurător.

Posesorii fabricii susțin că prin investițiile în valoare de 13,4 milioane de euro aduse pentru modernizarea utilajelor și achiziționarea instalațiilor de ardere a combustibililor și deșeurilor, asigură respectarea prevederilor de mediu.

Săptămânal, cantități covârșitoare de deșeuri provenite din țările vestice ale Europei, sunt importate în mod ilegal în România. Oamenii legii nu pot face nimic în acest sens din cauza lipsei de legiferare în acest domeniu, iar Guvernul refuză să caute soluții.

O soluție în acest sens ar putea fi standardizarea prețurilor cu cele cerute la nivelul Uniunii Europene. Costul cerut pentru arderea deșeurilor la noi în țară este de 17 euro/tonă în timp ce la nivel european prețul se apropie de 250 de euro/ tonă. Așadar, România va deveni ținta principală a gunoaielor deoarece  este profitabil din punct de vedere economic.

Fabricile sunt obligate prin lege să raporteze nivelul emisiilor de gaze toxice rezultate în urma procesului de ardere, însă lipsa unor laboratoare publice disponibile  care să realizeze studiile necesare în domeniul sănătății creaază un blocaj în procesul de îmbunătățire a condițiilor de mediu.

Analiză PeROL: Populația României se va reduce la 13,8 milioane până în 2060! 200.000 de cetățeni părăsesc anual România

Articolul precedent

PNL, USR, PRO România și PMP vor semna astăzi Acordul Politic Național

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Video