sursa foto: promptmedia.ro
FactualSpot

România continuă „să încurajeze restul UE să își consolideze legăturile cu Israelul”, arată Aurescu. Viorica Dăncilă și-a depășit atribuțiile când a propus mutarea ambasadei

0

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, a declarat, pentru publicația Jerusalem Post, că va continua „să încurajeze restul UE să își consolideze legăturile cu Israelul” și că Israel poate conta pe România „ca pe un bun prieten.”

UE și Israel „sunt credincioși fermi în principiile și valorile democratice. Au multe în comun și trebuie să lucreze împreună la multe aspecte referitoare la regiune”, a mai precizat diplomatul.

„Consiliul de asociere UE-Israel ar trebui să fie reluat, fără nici o condiție prealabilă legată de procesul de pace din Orientul Mijlociu. UE și Israel ar trebui să își intensifice legăturile. Majoritatea miniștrilor de externe ai UE susțin această poziție, în special în urma acordurilor de normalizare dintre Israel și EAU, Bahrain și Sudan”, susține șeful MAE, cu privire la poziția României.

Fostul premier Viorica Dăncilă declarase, în 2019, că România intenționează să mute ambasada țării de la Tel Aviv la Ierusalim. Aurescu a declarat, însă, că fostul șef al Executivului și-a depășit atribuțiile pentru că politica externă este condusă de președintele țării, care se opune acestei decizii: „Poziția României în acest sens nu s-a schimbat. Vom rămâne deocamdată la poziția noastră că trebuie să urmăm cadrul internațional cu privire la această problemă. Statutul Ierusalimului este legat de problemele de bază ale procesului de pace. Sper doar că vor exista progrese”, a declarat Aurescu.

De asemenea, ministrul Aurescu a reiterat că România rămâne la decizia UE de a nu interzice pe deplin Hezbollah. Aurescu a spus că România analizează deciziile luate de alte țări în această privință și că nu a ajuns încă la o decizie.

Ministrul Afacerilor Externe a mai transmis că „România lucrează, de asemenea, la o strategie națională de combatere a antisemitismului și xenofobiei”, despre care Aurescu a arătat că se așteaptă să fie terminată până la sfârșitul anului. Un proiect a fost deja publicat pentru examinare publică: „Continuăm să fim foarte vocali în combaterea antisemitismului, xenofobiei, discursurilor de ură și a tuturor comportamentelor violente conexe. România poate fi considerată unul dintre modelele din regiune, conducând efortul împotriva antisemitismului.”

Dacă nu ești mulțumit de cumpărăturile făcute de Black Friday trebuie să știi că ai dreptul de a te retrage (retur)

Articolul precedent

Maia Sandu, noul președinte al Republicii Moldova. Cetățenii au ales continuarea drumului european și democratic, a transmis Klaus Iohannis

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual