sursa foto: Digi24.ro
FactualSpot

România a scăpat de procedura de infringement inițiată de Comisia Europeană pentru restricțiile impuse față de produsele alimentare străine

0

Comisia Europeană a anunțat joi, 2 iulie, decizia de a încheia procedura de infringement demarată în luna ianuarie împotriva României pentru nerespectarea normelor europene privind libera circulație a mărfurilor și libertatea de stabilire a prețurilor.

Acţiunea Comisiei viza o lege care favoriza produsele alimentare interne, în detrimentul produselor similare importate.  Parlamentul a modificat în luna martie legea comercializării produselor alimentare, eliminându-se cota obligatorie de 51% pentru volumul produselor autohtone obligatorii pe rafturile marilor comercianți.

Libera circulație a mărfurilor provenite din statele membre și a mărfurilor care provin din țări terțe și se află în liberă circulație în statele membre reprezintă un principiu fundamental al Tratatului de Funcționare al Uniunii Europene (TFUE), fiind asigurat prin eliminarea taxelor vamale și a taxelor cu efect echivalent.

Procedura de infringement, sau altfel spus, procedura pentru constatarea neîndeplinirii obligațiilor poate fi inițiată de Comisia Uniunii Europene ori de câte ori este constatată o neconcordanță între dreptul național și legislația UE. Dacă un stat nu se conformează la mențiunile transmise prin scrisoarea de punere în întârziere transmisă de Comisie, cazul va fi înaintat pentru a fi judecat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Dacă hotărârea Curții stabilește că statul a încălcat legislația UE, autoritățile naționale trebuie să ia măsuri pentru a se conforma hotărârii Curții. În cazul în care hotărârea CJUE nu este respectată, cazul este retrimis Curții care poate aplica sancțiuni pecuniare.

Vor înceta ostilitățile pe timp de pandemie. Consiliul de Securitate al ONU a votat în unanimitate o rezoluție, după 3 luni de blocaj

Articolul precedent

Referendumul lui Putin, care îi permite să rămână la putere până în 2036, a fost validat cu un procent de 77,92

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual