sursa foto: Facebook/ Paul Anghel
FactualSpot

România a alertat Comisia Europeană, prin sistemul RAPEX, de existența unor măști neconforme aflate pe piață

0

România a emis o alertă pentru măşti neconforme aflate pe piaţă, care poartă marcajul CE, însă nu au certificare, prin sistemul RAPEX, a anunţat, vineri, 13 noiembrie, într-o postare pe pagina sa de Facebook, Paul Anghel, director general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

„Alertă emisă de România-RAPEX: Produsul poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecție de către un organism competent. Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele în materie de sănătate și siguranță și să nu fie protejat în mod corespunzător în cazul în care nu este combinat cu măsuri suplimentare”, arată Paul Anghel în postarea publicată pe Facebook.

ANPC a retras, de curând, de la comercializare peste 31 de milioane de măşti de protecţie, în urma controalelor realizate la nivel naţional pe piaţa acestor produse.

Preşedintele instituţiei, Eduardt Cozminschi, a precizat, într-o conferinţă de presă de la începutul lunii, că acele peste 31 de milioane de măşti au fost retrase de la comercializare până la remedierea deficienţelor, iar alte 90.000 de măşti au fost retrase definitiv în urma deficienţelor constatate. Abaterea constatată în ceea ce priveşte comercializarea măştilor este lipsa marcajului „CE” – certificat de conformitate agreat de Uniunea Europeană.

Președintele ANPC a mai menționat: „Printre abaterile pe care le-am găsit, acestea sunt privitoare la informare parţială sau totală, am descoperit că nu a fost aplicat marcajul CE, deci produsul nu corespunde normelor europene, nu a fost certificat de o autoritate recunoscută pe plan european, nu au fost însoţite de certificate de conformitate, nu au indicaţii de utilizare, nu au indicaţii de manipulare sau de înmagazinare. De asemenea am găsit şi multe abateri de practici comerciale incorecte, astfel încât prin anumite denumiri consumatorul era indus în eroare să cumpere acel produs în ideea că îi asigură o protecţie a sănătăţii. Aceste măşti (arată către un pachet de măşti retrase de la comercializare, n.r.) nu au un certificat de conformitate care a fost agreat de către Uniunea Europeană. Ele poate sunt bune, nimic de spus, dar în momentul în care nu au un astfel de certificat, deci nu se poate aplica CE-ul pe ele, nu pot fi vândute în România.”

Sistemul RAPEX reprezintă un sistem de schimb rapid de informaţii privind produsele periculoase între Comisia Europeană şi Statele Membre ale Uniunii Europene.

Austria urmărește să facă posibilă condamnarea pe viață pentru terorism după atentatul de la Viena

Articolul precedent

Percheziții într-un dosar de trucare a unor meciuri din Liga a II-a. Fotbaliștii, șantajați să joace prost

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual